در این مقاله از تاپ سئو به این میپردازیم که orphan page چیست و چطور صفحات orphan را در سایتمان پیدا کنیم و به این پرسش پاسخ میدهیم که چرا حل این مشکل برای سئو سایت مهم است؛ اگر شما در وبسایتتان صفحاتی دارید که کاربران و موتورهای جستجو نمیتوانند به آنها برسند، مشکلی است که باید برطرف شود. این صفحات، همان صفحات orphan هستند. هرچند یافتن صفحاتی که هیچ لینکی به آنها داده نشده سخت است، اما غیرممکن نیست.
صفحه ی orphan چیست؟
صفحه ای که هیچ پیوندی به آن وجود نداشته باشد orphan (به معنی یتیم) نامیده میشود؛ موتورهای جستجو، مثل گوگل، با یکی از دو روش زیر صفحات جدید را پیدا میکنند.
- کراولر یک لینک را از صفحات دیگری دنبال میکند.
- کراولر لیست URL های شما را از سایت مپ تان پیدا میکند.
پس اگر میخواهید صفحه تان توسط گوگل کراول و ایندکس شود، باید ابتدا توسط گوگل یافت شوند.
چرا صفحاتorphan برای سئو یک مسئله هستند؟
موتورهای جستجو نمیتوانند این صفحات را از طریق لینک پیدا کنند. لذا اغلب صفحاتorphan نواینکس میشوند وهیچوقت در نتایج جستجو به نمایش در نمی آیند. حتی اگر صفحات orphan در لیست سایت مپ هم باشند، باز هم برای سئو مشکل محسوب میشوند. در صورت تمایل میتوانید سایر مشکلات مربوط به سئو on-page را در این ویدیو دنبال کنید.
آیا صفحات orphan یک مشکل محسوب میشوند؟
وجود این صفحات نه برای کاربر و نه برای موتور جستجو خوب نیست. چرا که کاربران نمی توانند از طریق ساختار طبیعی سایت شما به آن صفحات دسترسی پیدا کنند، بنابراین اگر اطلاعات مهم یا مفیدی در اینگونه صفحات وجود داشته باشد، هدر می رود و این منجر به یک تجربه ی ناامید کننده برای کاربر میشود.
همچنین بدون هیچ لینک داخلی، هیچ قدرتی(Authority) به صفحات مورد نظر منتقل نمیشود و موتورهای جستجو هیچ معنا و ساختاری برای ارزیابی آن صفحات ندارند؛وقتی راهی وجود ندارد که بتوان فهمید هر صفحه به چه صورت در سایت قرار گرفته، تعیین اینکه کدام کواری مربوط به کدام صفحه است، مشکل خواهد شد.
برای مشاوره سئو و بررسی مشکلات سایت با ما تماس بگیرید (۰۹۱۰۷۲۵۴۸۶۱)
Orphan در مقایسه با dead end
قبل از اینکه به سراغ صفحات orphan برویم ، بطور خلاصه به تفاوت بین دو اصطلاح سئو که می تواند سردرگم کننده باشد، میپردازیم.همانطور که قبلاً گفتیم، صفحه orphan به یک صفحه وب گفته می شود که توسط هیچ صفحه دیگری در همان وب سایت به آن پیوند داده نشده یا به آن دسترسی وجود ندارد.
از طرف دیگر ،صفحه dead end (بن بست)، یک صفحه وب است که به هیچ یک از صفحات داخلی یا سایر وب سایت های خارجی پیوند ندارد ، بنابراین “بن بست” ایجاد می کند.
وقتی افراد در این صفحه قرار می گیرند ، می توانند یا به عقب برگردند یا از سایت خارج شوند. و هنگامی که خزنده های موتور جستجو روی صفحه قرار می گیرند ، دیگر جایی برای رفتن ندارند.
امروزه ، با وجود تعداد زیاد تمپلیت های مختلف، احتمال ایجاد بن بست کم است اما غیرممکن نیست. با افزودن لینک به محتوای صفحات on-page، یا اطمینان از اینکه سایدبار یا فوتر در هر صفحه پر شده است ، بن بست به راحتی قابل رفع است.
حال نوبت آن است که صفحات orphan را در سایت بیابیم.
1- صفحات قابل کراول را در سایت خود شناسایی کنید.
برای شناسایی این صفحات، به لیستی از همه ی URL های موجود که با کراول در لینک های سایت قابل دسترسی هستند، نیاز است.به این منظور به یک کراولر شخصی – یک خزنده ی سئو – نیاز دارید. Screaming frog انتخاب خوبی ست.
از هر خزنده یا کراولری که استفاده می کنید ، باید اطمینان داشته باشید که فقط برای کراول صفحاتی که قابل ایندکس توسط موتورهای جستجو هستند، تنظیم شده است. به بیان دیگر این صفحات نباید کراول شوند:
– صفحات نو ایندکس
– صفحاتی که توسط robots.txt از موتورهای جستجو پنهان شده است.
کراول را از صفحه ی اصلی سایت شروع کنید و حتما از URL های متعارف از جمله https یا http و www یا بدونwww استفاده کنید؛ بهتر است وقتی که سایت خود را کراول میکنید، در یک صفحه گسترده مثل اکسل، URL ها را وارد کنید. مانند نمونه ی زیر:
2- دو دلیل رایج ایجاد صفحات orphan
دو دلیل عمده در به وجود آمدن صفحات orphan هست که باید بلافاصله آنها را برطرف کرد. هر دوی این علتها وجود نسخه های تکراری از صفحاتی ست که باید بطور خودکار دائما به یک URL هدایت شوند. اگر این اتفاق نیفتد، احتمالا برخی نسخه های صفحه به آن لینک نشده اند و orphan محسوب میشوند؛ در این حالت، orphan بودن آنها نیست که مسئله است، بلکه تکراری بودن آن مشکل ایجاد میکند.
Non-Canonical https/http or www/non-www
هر صفحه ی عمومی وبسایت باید همیشه از https ، http (ترجیحا https) ، www ویا بدونwww استفاده کند؛ برای بررسی اینکه آیا این موارد وجود دارند، صفحه اصلی سایت خود را در مرورگر با تمام این حالات تایپ کنید:
- https://www.example.com
- http://www.example.com
- https://example.com
- http://example.com
تمام این موارد باید به یک URL مشخص و یکسان ریدایرکت شود. و آن صفحه باید برای خودش canonical باشد؛ اگر یکی از این موارد درست ریدایرکت نشود، به منزله وجود مشکلی است. با همان حالتی که به نظر میرسد اشکالی وجود دارد، URL های دیگر را هم چک کنید تا ببینید مشکل گسترده است یا نه.
باید چند صفحه دیگر از سایت و همینطور فایل htaccess را نیز بررسی کنید تا از تنظیمات این موارد به درستی مطمئن شوید؛ اگر .htaccess را با https مشخص کنیم، باید تایید کنید که همه ی صفحات در سایت از قابلیت SSl برخوردارند. در غیر اینصورت کاربران اخطار مرورگر را دریافت میکنند. همچنین اگر از www یا non-www استفاده میکنید، مطمئن شوید که با این کار هیچ خطایی در سرور ایجاد نمیشود.
یکی دیگر از مواردی که منجر به این اتفاق میشود اسلشی ست که در انتهای URL قرار میگیرد. برای مثال، دو مورد زیر ممکن است محتوای یکسانی داشته باشند، در حالیکه آدرس url آنها یکی نیست:
- https://example.com/page1/
- https://example.com/page1
چند صفحه از سایت را با اسلش و بدون اسلش امتحان کنید تا مطمئن شوید که به یک URL یکسان ریدایرکت میشوند. همچنین بررسی کنید که به درستی در .htaccess تنظیم شده باشد.
3- لیست URL ها را از گوگل آنالیتیکس بگیرید.
بر اساس تعریف، برای کراولرها ، یافتن صفحات orphan دشوار است. بنابراین استفاده از هر ابزار جستجوگر سئو برای یافتن آنها مشکل ساز خواهد بود. یکی از بهترین مکان ها برای شروع جستجوی صفحات orphan ، داده های Google Analytics (یا هر بسته تحلیلی دیگری است که استفاده می کنید).
اگر صفحه ای تا به حال بازدید شده باشد ، سابقه ای از آن در جایی از گوگل آنالیتیکس وجود دارد. برای بدست آوردن لیست جامعی از URLها از ساید بار سمت چپ در آنالیتیکس به قسمت Behavior > Site Content > All Pages بروید:
تعداد دفعات بازدید از صفحاتorphan بسیار کم است.
با کلیک روی “Pageviews” میتوانید لیست URL ها را به ترتیب صعودی از کمترین به بیشترین بازدیدهای صفحه مرتب شده، داشته باشید. با این کار صفحاتی که به احتمال زیاد orphan هستند به بالا منتقل می شوند:
برای اطمینان ازینکه لیست URLها به اندازه ی کافی جامع است، به قسمت date در بالای صفحه بروید.
تاریخ شروع را روی زمانی که هنوزبه گوگل آنالیتیکس متصل نبوده اید، ست کنید.
حالا نوبت این است که تا جایی که ممکن است تعداد URL ها را افزایش دهیم. از سمت چپ روی show rows کلیک کنید تا بتوانید بیشترین تعدادURLرا داشته باشید.
پس از بارگیری urlها، export را انتخاب کنید وURLها را روی اکسل یا گوگل شیت دریافت کنید.
اگر کمی فنی تر هستید ، می توانید از Google Analytics API برای سرعت بخشیدن به این روند استفاده کنید.
اکنون URL های به دست آمده را در صفحه گسترده ای به نام orphan کپی کنید:
حال باید این موارد را به فرم URL تبدیل کنیم.
برای انجام این کار ، یک ستون جدید وارد کرده و URL صفحه اصلی را جایگزین کنید:
با استفاده از فرمول concat () آنها را با هم در یک URL ترکیب کنید :
سپس فرمول را به پایین بکشید تا لیست کامل URL ها را بدست آورید:
4- URLهای orphan را شناسایی کنید
برای شناسایی این URLها ، باید لیستی از URL های کراول شونده و لیستی از URL هایی که با Analytics پیدا کرده اید را در صفحه گسترده مقایسه کنید؛ در مثال فرضی ما ، بدیهی است که https://example.com/11 یک صفحه orphan است، اما در واقع شما تقریباً همیشه URL های بیشتری برای غربالگری خواهید داشت و ما باید مراحل شناسایی این URL ها را به صورت خودکار انجام دهیم.
برای انجام این کار ، ما به فرمولی نیاز داریم که بررسی کند آیا هر URL در لیست Analytics ما در لیست URL های Crawlable موجود است یا خیر؛ در سلول E2 این فرمول را وارد میکنیم: (match(D2,$A$2:$A$11,0=
خطای “# N / A” یعنی صفحه orphanاست.
برای بدست آوردن لیستی از این صفحات، تنها کاری که باید انجام دهیم این است که ستون Match خود را مرتب کنیم تا همه نتایج “# N / A” را در یک جا جمع کنیم.
5- مکان های دیگری که میتوان به دنبال صفحات orphan بود
- پروسه ی شناسایی این صفحات را میتوان با استفاده از منابع دیگری به جز گوگل آنالیتیکس نیز انجام داد:
-
- SEMrush
- Ahrefs
- Moz Link Explorer
- Raven Tools
- و یا میتوانید با تیم توسعه دهنده خود در ارتباط باشیید و لیست کامل URL ها را در سایت مستقیماً از سرور دریافت کنید.
- همچنین برای یافتن این داده ها می توانید از فایل های log نیز استفاده کنید.
این فایلها حاوی این اطلاعات هستند:
- چه کسی از وب سایت شما بازدید کرده است.
- از کجا آمده اند.
- از چه صفحاتی بازدید کرده اند.
- در آخر ، می توانید لیستی از URL ها را از گزارش سرچ کنسول گوگل هم دریافت کنید.
نتیجه گیری
اگر صفحات orphan در نقشه سایت شما نشان داده نشوند، نمی توانند توسط موتورهای جستجو ایندکس شوند – و حتی اگر چنین باشد، می توانند مسائل دیگری را ایجاد کنند.
بعد از اینکه این صفحات را پیدا کردیم باید از خود بپرسیم:
- آیا این صفحه مهم است؟ اگر مهم است آن را فیکس کنید، در غیر این صورت حذف کنید.
- آیا این صفحه با وجودorphan بودن برای کلمات کلیدی اش رتبه گرفته است؟
- آیا صفحه باید در طبقه بندی وب سایت وجود داشته باشد؟
- آیا این صفحه تکراری ست؟
- آیا صفحه بهینه شده است؟
- آیا صفحه لینک خارجی دارد؟
حال که با مفهوم صفحه ی orphan آشنا شدید، برای یافتن این صفحات و حل این مشکل از روش های ذکر شده در این مقاله استفاده کنید و تجربیات خود را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید. برای هرگونه سوال یا مشاوره با کارشناسان تاپ سئو در ارتباط باشید.