استراتژی سئو در سال 2020 موضوع صحبت ما در این مقاله از سایت تاپ سئو میباشد، در این مقاله بطور دقیق نحوه ایجاد و پیاده سازی گام به گامِ “استراتژی سئو” را بررسی میکنیم. این روش به سئوکاران بسیاری کمک کرده تا ورودی ارگانیک سایت خود را به 197 هزار نفر درماه افزایش دهد.
دقت کنید 197 هزار نفر!!!
اگر دنبال کسب رتبه های بالا در گوگل هستین این مقاله رو از دست ندید.
استراتژی سئو چیست؟
استراتژی سئو (گاهی بنام رویکرد سئو یا استراتژی بهینه سازی موتورهای جستجو شناخته می شود) و درواقع فرآیند برنامه ریزی، تشریح و اجرای مراحل طراحی شده برای بهبود رتبه در موتورهای جستجوست. به بیان دیگر: استراتژی سئو فرآیندی است، که شما برای جذب ترافیک بیشتر دنبال می کنید.
به زبون خودمونی بگم “استراتژی سئو یعنی طی کردن مسیری که بشیم رتبه یک گوگل”
مراحل تدوین استراتژی سئو 2020:
- ایجاد لیست کلمات کلیدی
- آنالیز صفحه اول گوگل
- ایجاد محتوایی متفاوت و بهتر
- اضافه کردن قلاب (بهتون میگم چیه عجله نکنید، قراره ماهیگیر بشیم.)
- بهینه سازی سئو On-Page
- بهینه سازی برای اهداف جستجو
- توجه به UX محتوا
- سئو تکنیکال
- لینکسازی (خیلی طرفدار داره این بخش!)
- بهبود و آپدیت محتوا
مرحله 1 : ایجاد لیستی از کلمات کلیدی
هر موضوعی در سئو یا همان بهینه سازی موتورهای جستجو، حول و حوش کلمات کلیدی است، به همین دلیل کیوورد ریسرچ را معمولا اولین قدم برای استراتژی سئو در نظر میگیرند. برای لیست کردن کلمات کلیدی، به راحتی میتوانید کلید واژه های هدف مشتریان را با استفاده از پیشنهادات گوگل (Google Suggest) پیدا کنید. یک کلمه را در باکس سرچ گوگل تایپ کرده و لیستی از پیشنهادات محبوب را ببینید( به همین سادگی).
اینکار معمولا باعث بدست آوردن کلمات کلیدی عالی برای پیاده سازی استراتژی سئو می شود، زیرا این کلمات مستقیم از گوگل بدست آمده اند. (فکر کن گوگل بهت کیورد میده چی بهتر از این…) بنابراین با این روش میتوانید بفهمید، مردم چه چیزی را سرچ میکنند. بعلاوه این نکته را همواره به خاطر داشته باشید که کلمات کلیدی طولانی (دم دراز ها “long tail keywords”) رقابت کمتری نسبت به عبارات کوتاه “short tail” دارند.
هرچند کلمات دم دراز سرچ کمتری دارند، اما کسب رتبه در آنها سریعتر اتفاق خواهد افتاد، پیشنهاد ما جستجوی ترکیب های مختلف کلمه کلیدی برای بدست آوردن یک لیست با با حداقل 10 کلمه کلیدی است.
استفاده از Mind Map
بعد از پیدا کردن کلمات کلیدی مورد نظر خود، نیاز است تا برای فرآیند تولید محتوا استراتژی و برنامه بچینید، از این رو توصیه میکنیم تمام موضوعات و دسته بندی مطالب را پیش چشم خود آورید تا چیدن نقشه محتوایی آسان تر شود، برای این کار ابزارهای مختلفی از جمله XMind ZEN وجود دارد که میتوانید با کمک آنها به راحتی برای خود نقشه محتوایی درست کنید و هر موضوع محتوا را در دسته بندی مشخصی قرار دهید.
استفاده از یک نقشه ذهنی به شما این امکان را می دهد تا همه چیز را به طور همزمان مشاهده کنید، این ساختار شبیه شبکه مغز شما کار میکند، بنابراین به شدت پیشنهاد می کنیم در هنگام تدوین استراتژی سئو خود از آنها استفاده کنید.
اگر قصد چک کردن میزان سرچ و میزان رقابت کلمات پیدا شده را دارید، ابزارهای جستجوی کلمات کلیدی مانند SEMrush یا Ubersuggest به شما کمک میکنند. درصورت نیاز به عمیق تر شدن در موضوع جستجوی کلمات کلیدی این ویدئو را حتما ببینید.
بعد از پیدا کردن 10 کلمه کلیدی به گام دوم میرویم.
مرحله 2 : آنالیز صفحه اول گوگل
بعد از لیست کردن کلمات کلیدی، پیدا کردن محتوای مرتبط با آنها قدم بعدی است، برای اینکار کافیست یکی از کلمات کلیدی را در گوگل سرچ کرده و نتایج را بررسی کنید، 10 نتیجه اول را بطور کامل آنالیز و نکات مهم را یادداشت کنید. بطور مثال هنگام سرچ کلمه “SEO Tools” (ابزارهای سئو)، مشاهده میکنید، اغلب نتایج صفحه اول گوگل به صورت “لیست محتوایی” هستند.
نکته: اگر قصد نوشتن مقاله در این زمینه را دارید، توجه به نتایج صفحه اول که غالبا بصورت لیست ارائه شده، مهم است.
مرحله 3: تولید محتوایی متفاوت یا بهتر
مرحله بعدی تولید محتوا با کیفیت بسیار بالاست. وقتی صحبت از محتوای سئو شده می شود، شما 2 انتخاب پیش روی خود دارید:
- تولید محتوای متفاوت
- تولید محتوای بهتر
محتوای متفاوت
اکثر اوقات هدف ما تولید محتوایی بهتر و کامل تر از آنچه در صفحه اول نتایج جستجوی گوگل وجود دارد میباشد(تکنیک آسمان خراش). اما گاهی و در مواردی خاص هدف تولید محتوا، متفاوت بودن است! به این دلیل که متفاوت بودن به برجسته تر شدن محتوای شما کمک بسیاری میکند.
بطور مثال:
چند ماه پیش مطلبی در خصوص “سئو موبایل” نوشتیم. هنگام بررسی دقیق تر صفحه اول گوگل متوجه شدیم، مطلبی که آموزش صفر تاصد پیاده سازی این موضوع را پوشش داده باشد، وجود ندارد.
حالا: در این شرایط ما محتوایی کامل تر و با تعداد کلمات بیشتر تولید کردیم، مطلبی مانند: “چگونه سایت خود را برای موبایل سئو کنیم؟“
این محتوا شبیه بقیه موضوعات نبود و ما توانستیم یک محتوای کاملا یونیک و متفاوت تولید کنیم که این محتوای متفاوت چندین بار در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شد و فیدبک های بسیاری خوبی نیز برای آن در سایت ما بوجود آمد، اما جالب ترین بخش ماجرا، بک لینک هایی بودند که تولید این محتوا باعث بوجود آمدنشان شد.
در این روش باید محتوایی 10 برابر بهتری از محتوای رقبای خود تولید کنید، بطور مثال زمانکیه ما نتایج سرچ مرتبط با “ابزارهای سئو” را بررسی میکردیم، متوجه شدیم اکثر محتواهای لیستی تولید شده، حدود 10 الی 20 ابزار را معرفی کردند. پس تولید محتوایی با معرفی 20 ابزار برای ما مفید نخواهد بود. در نتیجه تصمیم به تولید محتوایی با عنوان 188 ابزار سئو را گرفتیم.
این پست هم اکنون رتبه 3 در کلید واژه “ابزارهای سئو” را از آن خود کرده است.
تقویم محتوایی
اگر می خواهید کار تولید محتوا کمی سازمان یافته تر شود و سرعت عمل شما بیشتر شود، احتمالاً لازم است تا از یک تقویم محتوایی برای پروسه تولید محتوای وبسایت خود استفاده کنید، استفاده از تقویم محتوایی باعث میشود بدانید دقیقا در هر تاریخی از ماه چه برنامه ای برای تولید و یا نشر محتوا دارید و همچنین با استفاده از تقویم محتوا و نقشه ای که در مراحل قبل درست کردید، احتمال تولید محتوایی با موضوعات تکراری به شدت کاهش پیدا میکند.
مرحله 4: اضافه کردن قلاب (محتوای لینک پذیر)
اگر دنبال بهبود رتبه در موتورهای جستجو هستید، در سال 2020 هم هنوز به بک لینک ها نیاز خواهید داشت. درحقیقت، بر اساس تحقیقی که توسط ” Stone Temple” انجام شد و نتیجه آن در بلاگ سایت MOZ منتشر شده؛ لینک ها هنوز با نتایج صفحه اول ارتباط قوی دارند.
به زبون خودمون بگم: اکثر نتایج صفحه اول گوگل لینکسازی کردند.
لینکها هنوز یک عامل مهم در رتبه بندی گوگل هستند. حتما میپرسید: چطور لینکسازی کنیم؟ ابتدا باید بخش های جذاب مطلب خود را پیدا کرده، سپس با آن مطالب برای محتوای خود قلابی برای لینک ها درست کنید.
سال گذشته متوجه شدیم، تعداد زیادی از بلاگرها در مورد جستجوی صوتی مطلبی نوشتهاند. با بررسی دقیق تر متوجه شدیم، زمانی که این افراد درباره جستجوی صوتی مینویسند، محتوا آنها به اعداد و ارقامی اشاره میکند و حاوی لینک هایی به منابع معتبر است.
بنابراین تصمیم به نوشتن مطلبی در خصوص “جستجوی صوتی” با ارائه آمار دقیق گرفتیم. تا امروز این پست به تنهایی 848 لینک برای ما بدست آورده و 90% این بکلینک ها به بخش خاصی از محتوا که حاوی آمار و ارقام هست، اشاره دارد. پس داده ها یک نوع “قلاب” هستند که در ساخت بک لینک برای محتوای تولیدی خود می توانید از آن ها استفاده کنید.
(ببینید مردم دنبال چی هستند براش مقاله تولید کنید و چیزایی که لازمه رو در خصوص لیست، آمار و ارقام و… توی مقاله بیارین ملت خود به خود لینک میدن بهتون – یعنی یه محتوا با داده های آماری تولید کنید که افراد بتونند بهش استناد کنند و لینک بدن)
راهنمای کامل (راهنمای نهایی) نوع دیگری از قلاب هاست که در حال حاضر بازخورد خوبی می دهند. زمانیکه شما راهنمایی جامع و کامل درمورد یک موضوع را منتشر میکنید، این راهنمای شما به خودی خود یک قلاب است تا دیگران به آن لینک بدهند. با یک مثال این موضوع را بیشتر توضیح میدهیم، چند سال پیش ما یک مقاله درخصوص راهنمای جامع تولید محتوا اصولی در وب منتشر کردیم.
این مطلب از آن زمان و تا اکنون یکی از کاملترین محتواهای موجود در سطح وب در خصوص تولید محتوای اصولی میباشد. اما نکته جالبی وجود دارد که باعث جذابیت این مطلب شده، آن هم این است که بسیاری از محتوانویسان حوزه سئو از گذشته تاکنون زمانی که درباره تولید محتوای اصولی و موضوعات مربوط به آن محتوایی تولید میکنند، از آنجا که راهنمایی جامع در سایت خود برای این موضوع ندارند، به مقاله راهنمای جامع تولید محتوای اصولی سایت ما به عنوان یک مرجع لینک میدهند.
به همین باحالی …
مرحله 5: بهینه سازی سئو داخلی (On-Page SEO)
این مرحله بطور کامل درخصوص بهینه سازی کلمات کلیدی در محتوا برای سئو داخلی است. لازم است بدانید سئوی داخلی گسترده تر از آن است که بتوانیم در یک بخش کوچک از این مقاله آن را به طور کامل توضیح دهیم. دیدن این ویدئو برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص “سئو محتوا” مفید است.
سه تکنیک مهم برای سئو داخلی در اینجا گفته شده که پیشنهاد میکنیم در سال 2020 برروی آن ها تمرکز داشته باشید.
- لینکهای داخلی (Internal Linking)
بله! لینکسازی داخلی هنوز هم بسیار تاثیرگذارست، بشرطی که بدرستی آن را انجام دهید. بطور مشخص، لینک دهی داخلی از صفحات با آتوریتی بالا به صفحاتی که به اعتبار نیاز دارند، صورت میگیرد.
همچنین از کلمات کلیدی مهم در متن لینک های داخلی خود استفاده کنید، بطور مثال اواخر سال جاری راهنمای جامع درباره سرچ کنسول را منتشر کردیم. سپس از یکی از صفحات با اعتبار بالای سایت خود با کلید واژه سرچ کنسول به محتوایی تازه تولید شده، لینک دادیم.
- URL نحوه آدرس دهی صفحات
تحلیل ما روی 1 میلیون نتیجه جستجو در گوگل و اطلاعاتی که از این تحلیل ها بدست آمد، باعث غافلگیری افراد زیادی شد، زمانیکه از سئو یا همان بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو صحبت می شود، بدون شک URL های کوتاه نسبت به URL های طولانی برتری دارند.
به همین دلیل ما URL ها را دقیقا مطابق با کلمه کلیدی اصلی ایجاد میکنیم… یا کلمه کلیدی + یک کلمه دیگر که در هر دو حالت نتیجه خوبی میدهد.
- سئو معنایی
درنهایت محتوا را برای سئو معنایی بهینه سازی کنید، به بیان دیگر: کلمات مرتبط به کلمه هدف را پیدا کرده و سپس این کلمات را در محتوا استفاده کنید، اول یک کلمه را در جستجوی تصویری گوگل سرچ کنید، گوگل یکسری کلمه و اصطلاح که ارتباط معنایی نزدیکی با عبارت سرچ شده شما دارند، نشان میدهد.
(منظور عبارات و کلماتی هستند که در دریف بالای تصویر آمده، مثلِ: بهینه، دوره، سئو کار و…)
در قدم بعدی این عبارات را داخل سرچ معمولی گوگل تایپ و جستجو کنید. سپس به انتهای صفحه و قسمت جستجو های مرتبط-Searches related بروید و در نهایت…برخی از این عبارات را در محتوای خود پخش کنید. (سئوی معنایی به همین سادگی!! پیاده سازی میشود.)
مرحله 6: بهینه سازی برای هدف جستجو
به زبان دیگر: تکنیک آسمان خراش
این موضوع را با ذکر یک مثال توضیح میدهیم، سالها پیش محتوایی با عنوان جذب ترافیک بیشتر نوشتیم. مطلب خوبی شد ولی هرگز جزو 5 نتیجه اول با کلمه کلیدی هدف قرار نگرفت.(افزایش ترافیک وب سایت)
بعد از بررسی صفحه اول گوگل علت را متوجه شدیم که در ادامه برای شما شرح خواهیم داد، بیشتر مطالبی که با کلمه “افزایش ترافیک وب سایت” رتبه داشتند؛ محتوا آنها به صورت لیست کردن برخی نکات نوشته شده بود، اما محتوای ما یک مرحله بالاتر آز آنها بود و درواقع چیزی نبود که کاربر به دنبال آن باشد.
بنابراین محتوا را بر اساس کلمات هدف سرچ کاربر بازنویسی کردیم. بطور مشخص محتوا خود را به یک لیست تبدیل کردیم و بعد از انطباق پیدا کردن با هدف جستجو کاربر، محتوای ما هم اکنون جزو 3 رتبه اول در کلمه کلیدی هدف خود قرار گرفته است. این تغییر رتبه منجر به افزایش70% ترافیک شد.
پس باید محتوا را بر اساس هدف سرچ کاربر تنظیم و منتشر کنید.
مرحله 7: توجه به UX محتوا
آپدیت های جدید گوگل همگی به سمت و سویی میروند که تجربه کاربر از بازدید یک وبسایت در اولویت قرار بگیرد، اما در اکثر وبسایت ها طراحی بخش از فرآیند بازاریابی محتواست که کمتر به آن توجه میشود، حتی اگر شما قادر به نوشتن بهترین محتوا باشید اما محتوای شما ظاهری مانند عکس زیر را داشته باشد، تلاش شما اثری نخواهد داشت.
(اگر بهترین محتوا رو بنویسی ولی طراحی مناسبی نداشته باشه کسی براش وقت نمیزاره…)
به همین دلیل ما بخش زیادی از زمان و هزینه خود را صرف طراحی های زیبا برای محتوا میکنیم. جالب است بدانید اغلب محتواهای تولید شده ما در سیستم مدیریت محتوا وردپرس طراحی و کدنویسی شده اند. (دقت کنید فقط با وردپرس… پس طراحی محتوا چندان هم هزینه بردار نیست.)
4 نوع محتوای بصری وجود دارد که استفاده از آنها به شدت توصیه میشود:
- چارت ها و گراف ها
چارت و گراف ها به قدری عالی هستند که ما در هر مقاله، حداقل یک مورد از آنها را استفاده میکنیم، شاید بپرسید علت این کار چیست؟ پاسخ بسیار روشن است، نمودار و چارت درک داده ها و اطلاعات را آسان میکنند.
- اسکرین شات و تصاویر
احتمالا متوجه استفاده بیش از حد تصاویر در پستهای ما شده اید، از تصاویر صرفا بخاطر اسکرین شات بودن، استفاده نکنید. اسکرین شات ها باید برای کمک به پیاده سازی یک مرحله خاص استفاده شوند. تصاویر تنها زمانی مفید هستند که نکات فنی را به تصویر بکشند. در هر حوزه باید تصاویر مرتبط به همان حوزه استفاده شود.
- بنرهای پست بلاگ
برخلاف گراف ها و اسکرین شات ها این مورد هدف خاصی را دنبال نمیکند. بنرها صرفا بخاطر جالب بودن درج میشوند. با توجه به موضوع پست بلاگ میتوان از یک تصویر 200*200 یا یک بنر کلی استفاده کرد.
- نمادها و اجزای گرافیکی
نمادها در واقعا نوعی از چارت ها هستند و به جای تصویر کشیدن داده ها به محتوا نظم میدهند، استفاده از این مورد در پیاده سازی استراتژی سئو الزامی است. منظور از اجزای گرافیکی، بالت ها و نمادهای بصری یک مطلب میباشد، انجام دادن این مرحله به اندازه آپولو هوا کردن سخت نیست! صرفا به بهبود خوانایی و بهتر نشان دادن موضوع کمک میشود.
فرض کنید قصد نمایش 4 نسخه مختلف URL سایت را (که باید به یک URL یکسان ارجاع شوند.) دارید. برای لیست کردن این url ها میتوانید از نمادهای لیستی استفاده کنید.
- https://www.topseo724.com
- www.topseo724.com
- http://topseo724.com
- https://topseo724.com
مرحله 8: سئو تکنیکال
تکنیکال سئو یا بهینه سازی فنی وبسایت ممکن است در نگاه اول کاری پیچیده و دشوار به نظر برسد زیرا در این مرحله شما نیاز به آشنایی با زبان های کدنویسی دارید، سئو فنی یکی از مراحل مهم در استراتژی سئو وبسایت است که حتما باید جدی گرفته شود، بهترین ابزاری که برای بررسی تکنیکال وبسایت وجود دارد، Screaming Frog است که تمام مشکلات فنی وبسایت را برایتان لیست میکند. در ادامه چند فاکتور مهم سئو تکنیکال که نیاز به بررسی و بهینه سازی دارد را برایتان لیست کرده ایم:
- نرخ crawl: ربات های گوگل برای بررسی صفحات سایت شما بودجه مشخصی دارند که در سرچ کنسول هر وبسایت قابل پیگیری است.
- قابل ایندکس بودن محتوا: ربات های گوگل باید اجازه دسترسی و ایندکس محتوای شما را داشته باشند.
- بهینه سازی برای موبایل : وبسایت شما حتما باید برای نسخه موبایل بهینه سازی و رسپانسیو شده باشد.
- سرعت سایت: سرعت یکی از فاکتورهای مهم بهینه سازی وبسایت است و نباید طوری باشد که کاربر مجبور به ترک سایت شما شود.
- سایت مپ: تهیه نقشه سایت و معرفی آن به ربات های گوگل به بهتر کرال شدن وبسایت کمک میکند.
- تگ های هدینگ : استفاده از تگ های هدینگ درمحتوا باعث خوانایی بیشتر متن توسط کاربر میشود.
- سیستم مدیریت محتوا : نوع سیستم مدیریت محتوای وبسایت و کدنویسی استفاده شده در آن نیز یکی از فاکتورهای سئو است.
- مدیریت ریدایرکت ها و صفحات 404 : مدیریت صفحات انتقال داده شده و حذف شده با استفاده از کدهای ریدایرکت در دسته موضوعات تکنیکال سئو قرار میگیرد.
- داده ساختاریافته – schema: داده های ساختار یافته به معرفی بهتر محتوا به ربات های گوگل کمک میکنند.
مرحله 9: لینکسازی
مرحله هشتم مربوط لینکسازی است که مورد علاقه بسیاری از افراد میباشد. در ادامه در مورد 3 استراتژی لینکسازی بسیار عالی صحبت میکنیم.
- لینکسازی با لینک های شکسته(Broken Link Building)
ابتدا باید لینک های شکسته یک وب سایت را پیدا کرده، سپس لینک محتوای خود را برای جایگزین کردن به مدیر سایت پیشنهاد دهید.
به بیان راحت : بگردین لینک های شکسته یه سایت رو پیدا کنید. اگر محتوای مرتبط به اون لینک داشتین یه راه ارتباطی (ایمیل، تلفن،sms، دود و…) پیدا کنید. بهش بگین که لینکش رو میتونه به محتوای شما بده تا رو سایتش لینک شکسته نداشته باشه.
- تحلیل رقبا
یک روش قدیمی که هنوز هم عالی جواب میدهد، تحلیل رقباست. ابتدا سایتی که با کلمه مورد نظر شما رتبه گرفته را پیدا کنید. سپس به بکلینک های آن سایت دقت کنید(با ابزاری مثل Ahrefs). بطور مثال این سایت 410 بک لینک از 160 دامنه دارد.
سپس باید ببینیم رقیب در کدام سایت ها و کدام صفحات لینکسازی کرده و در مرحله آخر لینکسازی در همان صفحات را انجام دهید.
*حتما داخل صفحات مرتبط به موضوع سایتتون لینکسازی کنید.
- روش مبلغ (Evangelist Method)
در این استراتژی کمتر به لینک ها پرداخته میشود و بیشتر تلاش شده تا محتوا را جلوی چشم مخاطب واقعی بیاوریم. (بطور مشخص از این طریق افرادی که بلاگ هایی در حوزه کسب و کار شما دارند.)
با یک مثال توضیح میدهیم…
وقتی قصد مطالعه موردی جدید در خصوص تکنیک آسمان خراش و ارتقاء آن را داشتیم، از ابزار BuzzSumo جهت پیدا کردن افرادی که اخیرا درباره این موضوع مطلبی را نوشته بودند، استفاده کردیم.
این ابزار در وب فارسی چندان خوب عمل نمیکند و توصیه میکنم برای انجام این مرحله از کار از گوگل alerts استفاده کنید.
سپس به همه این افراد یک ایمیل زدیم و زمانیکه از پاسخ به ایمیل مطمئن شدیم، یک ایمیل جدید با لینک مطلب جدید (تکنیک آسمان خراش2) برای این افراد ارسال کردیم، به همین سادگی مطلب ما ده ها بار منتشر شد.
به زبون مادری: تو این روش باید از بقیه استفاده کنید تا مطلب شما رو منتشر کنند. برای اینکار اول ببینید کیا مطالب قبلیتون رو نشر دادن. باهاشون یه جور ارتباط بگیرین و اگر جواب دادن مطلب جدید رو بهشون بدین…
مرحله 10: بهبود و آپدیت محتوا
آپدیت محتوا یک حرکت شکفت انگیز است، برخی از پست ها تا 270% با این روش رشد ارگانیک داشته اند؛ با یک مثال این موضوع رو توضیح میدهیم. سال گذشته پست تکنیک های سئو را برای باردوم منتشر کردیم.
دقت کنید که در این آپدیت فقط اسم محتوا عوض نشده، بلکه تصاویر و اسکرین شات های قدیمی را حذف و یک استراتژی جدید به این مطلب اضافه کردیم و استراتژی هایی منسوخ قدیمی را هم را پاک کردیم. نتیجه؟ رشد 62.2% ورودی های ارگانیک رخ داد!
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم در 10 مرحله استراتژی سئو را که برای تمام پروژه های بهینه سازی وبسایت لازم است را به زبانی ساده توضیح دهیم، در انتها پذیرای نظرات شما عزیزان برای بهبود این مقاله و کامل تر کردن آن هستیم.