الگوریتم پاندا گوگل از بهترین و شناختهشدهترین الگوریتم های گوگل می باشد که افراد زیادی آن را میشناسند. وظیفه اساسی و مهم این الگوریتم، بررسی کیفیت محتوا است. از طرفی الگوریتم پاندا میزان رضایت کاربران را نیز در نظر می گیرد.
الگوریتم پاندا برای طبقه بندی کیفیت صفحات معرفی شد، به صورت داخلی استفاده شده و پس از امتیازات کیفی انسانی مدل سازی شد که به عنوان یک عامل رتبه بندی در نظر گرفته میشد.
علت اصلی به وجود آمدن این الگوریتم، شناسایی محتواهای بیکیفیت در فضای اینترنت است. پاندا با اینگونه محتواهای بیارزش، مبارزه می کند تا اطلاعات موجود در نت را تبدیلی به نوشتههایی قابل استناد و معتبر کند.
بر اساس این الگوریتم محتواهایی که بی ارزش و کوتاه هستن، نشان داده نمیشوند و نتایج جستجو برای محتواهایی می باشد که جذاب و منحصر به فرد است. در این مقاله از تاپسئو به بررسی و چگونگی عملکرد الگوریتم پاندا گوگل میپردازیم. همچنین تاثیر آن بر سئو سایت را بررسی میکنیم. ما را تا پایان مقاله همراهی کنید.
چرا الگوریتم پاندا ساخته شده است؟
در این قسمت قصد داریم درباره اینکه چرا الگوریتم پاندا ساخته شد، صحبت کنیم. در سال 2010 شرکت گوگل با بحرانی اساسی روبرو شده بود که این بحران و مشکل مربوط به سایت هایی با نوشتههایی بی کیفیت و بی محتوا بود. اینگونه وبسایتها فقط برای بهینهکردن سایت، کلمات کلیدی را به طور مکرر(Keyword stuffing) در محتوای خود آورده بودند و گوگل هم به سرعت آنها را به جایگاه های بالاتری در نتایج جستجو رسانده بود.
این روند باعث می شد که معیار اصلی گوگل که رضایت کاربران بود، به سرعت کاهش یابد و به دنبال همین موضوع یکی از روزنامه های مشهور، مقالهای بر اساس همین بحران چاپ کرد. به این ترتیب، گوگل به شدت احساس خطر کرد.
به همین دلیل با توجه به این شرایط پیشآمده، الگوریتمی به نام پاندا را به جهان معرفی نمود که با ساخت و بهرهوری از آن توانست تمامی محتواهایی که بی کیفیت هستند را حذف نماید و رضایت کاربران خود را بدست بیاورد.
آشکارترین تغییر در صنعت سئو این بود که چقدر به «بازاریابی مقاله» ضربه زد، که در آن کارشناسان سئو مقاله هایی با کیفیت پایین را در سایت هایی مانند ezinearticles.com در قالب نوعی لینکساز منتشر می کردند.
همچنین واضح بود که سایتهایی که دارای جذابیت طراحی کمتر، تبلیغات آزاردهنده، متن طولانی، استانداردهای ویراستاری پایین، جملهبندیهای تکراری کمترین بازدید را داشته اند و به طور کلی اصلا مفید یا قابل اعتماد به نظر نمی رسیدند.
الگوریتم پاندا چه فاکتورهایی را بررسی میکند؟
Matt Cutts (مدیر سابق مبارزه با اسپم در گوگل) می گوید قبل از طراحی الگوریتم پاندا، پرسش نامه ای طراحی نمودیم و بعد با توجه به این سوالات و پاسخ هایش به ساخت و توسعه این الگوریتم پرداختیم. با آگاهی یافتن از این سوالات می توانید به راحتی محتوای سایت خود را به گونه ای طراحی نمایید که مطابق با رضایت کاربر و الگوریتم پاندا باشد. برخی از این سوال ها شامل موارد زیر می باشند:
- آیا این سایت معتبر است؟
- کنترل کیفیت روی محتوا چقدر هست؟
- آیا سایت در موضوع خود مرجع شناخته شده ای است؟
- در سایت از تبلیغات آزاردهنده استفاده شده است؟
- آیا مقاله به خوبی ویرایش شده است یا به نظر می رسد شتابزده تولید شده است؟
- برای تحقیق در مورد سلامتی آیا حاضرید به این سایت اعتماد کنید؟
- آیا شما این سایت را بعنوان منبع معتبر تشخیص می دهید وقتی به نام آن اشاره می شود؟
- آیا این مقاله طرح جامع و یا کاملی از موضوع را ارائه می دهد؟
- آیا این مقاله شامل تجزیه و تحلیل درست یا اطلاعات جذابی است که واضح نیست؟
- اگر این مقاله در یک مجله پرفروش قرار بگیرد بهاندازه کافی جذاب است؟
- می توان به اطلاعاتی که در این صفحه نمایش داده میشود اعتماد نمود؟
- آیا این صفحه ای که می خواهید نشانه گذاری کنید، با کسی می خواهید به اشتراک بگذارید یا به کسی آنرا توصیه کنید؟
- آیا محتوی توسط تعداد زیادی از نویسندگان تولید شده است یا در شبکه وسیعی از سایت ها پخش شده است یا به تعداد زیادی از تولید کنندگان برون سپاری شده است به طوری که صفحات دیگر مورد توجه قرار نمی گیرد؟
- آیا کاربران با دیدن صفحات این سایت شاکی می شوند؟
- آیا مقالات، کوتاه، بی اساس و یا در موارد دیگر فاقد اطلاعات مفید هست؟
- در این سایت از مقالات تکراری یا مقالاتی با محتوای یکسان ولی کلمات کلیدی متفاوت استفاده شده است؟
- در صورت لزوم مایل هستید اطلاعات کارت اعتباریتان را به این سایت بدهید؟
- در این مقاله مشکلات نگارشی، ویرایشی و یا خطاها و اشکالات بسیاری وجود دارد؟
- محتوای سایت بر اساس نیاز کاربران تهیه میشود یا برای کسب رتبه در موتورهای جستجو؟
- آیا این صفحه در مقایسه با سایر صفحات وب در نتایج جستجو ارزشِ افزوده چشمگیر و قانع کنندهای ارائه میکند؟
- آیا این مقاله از جنبههای مختلف، موضوع مورد نظر را بررسی کرده است؟
همانطور که قبلا اشاره کردیم، الگوریتم پاندا تلاش میکند تا محتوای با کیفیت را از محتوای تکراری یا کم ارزش تشخیص دهد. برای این کار فاکتورهای بسیاری را مورد بررسی قرار میدهد، در نتیجه پاندا فقط به دنبال صفحات یا محتوای کپی شده نیست بلکه قادر است کیفیت محتوا را نیز بررسی نماید.
در ادامه این مقاله به 11 موردی که برای الگوریتم پاندا حائز اهمیت است و در بررسیهای خود آنها را مورد توجه قرارمیدهد، میپردازیم.
12 مورد از مواردی که الگوریتم پاندا گوگل روی آن تمرکز دارد؟
- محتوای کم
محتوای چندسطری و کوتاه طبق الگوریتم پاندا، میتواند لطمهی جدی به سایت شما بزند. - محتوای تکراری
اگر محتوای سایت شما با سایت یا سایتهای دیگری یکسان باشد و حتی اگر دو مطلب یکسان و بدون تغییر در سایت خودتتان داشتهباشید، الگوریتم پاندا روی آن متمرکز میشود. - محتوای بی کیفیت
زمانی که کاربر در سایت شما سپری میکند حاکی از کیفیت یا عدم کیفیت محتوای شماست. پس محتوای بی کیفیت که کاربر را به خود جذب نمیکند از فاکتورهایی است که پاندا روی آن حساس است. - محتوای نامعتبر
وقتی مطلبی را بدون ذکر منبع موثق درج کنید پاندا آن را بررسی میکند. - عدم هماهنگی عبارت جستجو با محتوا
حتما برای شما پیش آمده است که با جستجوی عبارتی وارد سایتی شده باشید که در نتایج گوگل به نمایش درآمده. اما محتوای سایت هیچ هماهنگی با عبارت جستجو ندارد. این فرآیند نه تنها شما را به عنوان کاربر عصبانی و ناامید میکند، بلکه پاندای گوگل را نیز برانگیخته میکند. - تکرار بیش از حد کلمات در محتوا
هرچند این مورد توسط الگوریتمهای دیگر گوگل هم مورد بررسی قرار میگیرد، اما برای پاندا نیز اهمیت ویژه ای دارد. - طراحی نامناسب
وب سایت هایی که دارای طراحی و معماری بدی هستند یا کدنویسی آنها مشکل دارد، از جریمه این الگوریتم بی نصیب نمانده و افت رتبه خواهند داشت.
- مزرعه محتوا
برخی از سایتها تنها به قصد گرفتن ورودی از نتایج جستجو گوگل، محتوایی بیکیفیت و حتی کپیشده از سایتهای دیگر در حجم زیاد تولید میکنند. به اینگونه سایتها، سایتای مزرعه محتوا میگویند و به کسانی که از این تکنیک استفاده میکنند کشاورز محتوا (content farmer) گویند.
الگوریتم پاندا به شدت روی مزارع محتوا حساس است و با روی کار آمدن آن، بسیاری از این مزارع جریمه شدند - محتوای بیکیفیت تولیدشده توسط کاربران
وبلاگهای زیادی در سطح وب وجود دارد که با انتشار پستهای مهمان که توسط کاربران ایجاد مشود، محتوایی بیارزش، پر از اشتباهات املایی، نگارشی و غیرمعتبر الگوریتم پاندا را مجبور به مبارزه میکنند. - وبسایتهای بلاک شده توسط کاربران
کاربران برخی از وبسایتها را بلاک میکنند و یا آنها را توصیه نمیکنند. این سایتها خط قرمز پانداست. - غلط املایی
اشتباهات املایی یکی دیگر از مواردی است که الگوریتم پاندا آن را هدف قرار میدهد. چراکه این نوع نوشتهها برای کاربر نامفهوم و خستهکننده است. - منبع معتبر
اگر مطلب یا خبری را مطالعه کردید باید به منبع آن نیز توجه داشته باشید که این منبع موثق می باشد یا نه. باید آن مطلب را در منابع دیگر نیز مطالعه کنید و اگر منبع دیگری به این مطلب اشاره نکرده بود پس منبع جعلی است. ممکن است متن با تیتر هم خوانی نداشته باشد که این نیر نشانه جعلی بودن منبع می باشد.
پاندا و گوگل ای-اِی-تی:
در سال 2014، گوگل قواعد ای-اِی-تی را در دستورالعمل های کیفیت جستجوی خود با تمرکز بر تخصص، تسلط و قابلیت اطمینان معرفی کرد.
از سال 2018 این قواعد بیش از پیش مورد توجه بازاریابان قرار گرفته است.
مانند الگوریتم پاندا، به روز رسانی های بعدی و تغییرات الگوریتمی اصلی، بر کیفیت محتوا و تجربه کاربر متمرکز می باشد.
هر دوی این الگوریتم ها، روی موارد ذکر شده تمرکز ندارند:
- محتوای ظریف و فاقد اطلاعات مفید
- نبود منابع معتبر
- محتوای غیرقابل اعتماد و لینک های نامعلوم
چگونه بفهمیم سایت ما تحت تاثیر الگوریتم گوگل پاندا قرار نمی گیرد؟
از نشانه های این بروز رسانی همانند بقیه بروزرسانی ها، کاهش ناگهانی کاربران و رتبهبندی ارگانیک سایت شما در زمان ارائه بروزرسانی می باشد. برای بررسی این موضوع می توانید به پنل سرچ کنسول سایت خود بروید و به ورودی های سایت خود نگاهی بیندازید و ببینید آیا در بازه زمانی 6 ماهه نمودار سایت افت شدیدی پیدا کرده است یا خیر.
در صورت افت رتبه، احتمال این وجود دارد که این افت ناگهانی به دلیل پاندای گوگل باشد. اما این را هم در نظر داشته باشید که این افت می تواند دلایل دیگری نیز داشته باشد که میبایست به دقت بررسی شود.
پاندا و محتوای تولید شده توسط کاربر
اگرچه پاندا می تواند محتوای تولید شده توسط کاربر را هدف قرار دهد، اما روی سایتهایی تأثیر می گذارد که محتوای با کیفیت پایین تولید می کنند، مانند پست ها یا فرومهای ناخواسته پر از هرزنامه.
محتوای تولید شده مانند فرومها، نظرات وبلاگی یا مقالهها را فقط به این دلیل که یه جایی شنیده اید «بد» است، حذف نکنید. به جای اینکار از منظر کیفیت به آن نگاه کنید.
بسیاری از سایت ها با رتبه بندی بالا به محتوای تولید شده توسط کاربر متکی هستند. بنابراین بسیاری از سایت ها فقط به دلیل حذف همین نوع محتوا، ترافیک و رتبه قابل توجهی را از دست خواهند داد.
حتی نظراتی که روی یک پست وبلاگی نوشته می شود می تواند باعث رتبه بندی و حتی تلقی شدن به عنوان برش کوچکی از مقاله شود.
باورهای نادرست در مورد الگوریتم پاندا
گاهی به دلیل تعداد الگوریتم های گوگل، بعضی از افراد دچار اشتباه خواهند شد و نمی توانند عملکرد آن ها را تشخیص دهد، به همین دلیل در ادامه به برخی از مهمترین باورهای نادرست درمورد الگوریتم پاندا خواهیم پرداخت.
1. الگوریتم پاندا فقط به کپی بودن محتوا توجه می نماید!
مهمترین باور نادرست درمورد این الگوریتم این می باشد که عده ای تصور می کنند پاندا فقط درمورد محتوای تکراری حساس است. در صورتی که کارمندان گوگل بارها تاکید کردهاند که این الگوریتم وبسایت ها را به ایجاد محتوای منحصر به فرد تشویق می نماید ولی وظیفه آن فراتر از جلوگیری کردن از محتوای تکراری می باشد.
2. محتوای تولید شده توسط کاربر کم ارزش می باشد!
باور دیگر اشتباه این می باشد که پاندا محتوای تولید شده را ارزشمند نمیداند که این باور به طور کامل نادرست است. الگوریتم پاندا هیچگونه مشکلی با محتوایی که توسط افراد نوشته می شود ندارد و فقط سایت هایی که محتوای بی کیفیت یا ضعیف تولید می نمایند را تنزیل رتبه خواهد داد.
3. الگوریتم پاندا توچهی به مسائل فنی سایت ندارد!
برخی از افراد بر این باور هستند که الگوریتم پاندا به مسائل فنی سایت توجه دارد که باوری کاملا اشتباه می باشد. الگوریتم پاندا تنها به محتوا توجه مینماید، با اینکه موارد فنی از اهمیت بسیار زیادی در سئو برخوردار می باشند اما پاندا هیچ توجهی به موارد فنی سایت شما همانند سرعت ندارد.
سخن آخر
رویکرد شما در تولید محتوا باید تولید محتوایی ارزشمند و منحصربهفرد باشد؛ چراکه الگوریتم پاندا گوگل به راحتی متوجه مطلب تکراری و بیکیفیت شما خواهد شد و شاید مورد جریمه آن قرارگیرید.
این را به یاد داشتهباشید که تمرکز روی محتوای غیرکپی منجر به رضایت پاندا نمیشود. موارد بسیار دیگری که در این مقاله به آن پرداختیم نیز روی عملکرد الگوریتم پاندا موثر است. پس با درنظرگرفتن تمام این موارد محتوایی باب میل پاندا تولید کنید.
توصیه کارشناسان تاپ سئو اینست که اگر میخواهید مطلبی را کپی کنید، حتما لینک منبع را در محتوای خود قرار دهید، در محتوایتان حتما بخشی را به محتوای یونیک اختصاص دهید. حداقل 1000 کلمه را در محتوایتان بگنجانیید و به این ترتیب از زیر ذرهبین الگوریتم پاندا به سلامت عبور کنید.
شما برای رعایت اصول این الگوریتم چه کارهایی انجام میدهید؟ تجربیات خود را با ما در کامنت به اشتراک بگذارید.