به دست آوردن جایگاه مناسب در نتایج جستجوی گوگل برای هر سایتی فوق العاده است، ولی در صورتی که کاربران روی سایت شما کلیک کنند! گوگل امروزه بیشتر از قبل در تلاش است که در همان صفحه جستجو اطلاعات مورد نیاز کاربر را در اختیارش قرار دهد و این یعنی کاربران بیشتری بدون نیاز به کلیک کردن روی نتایج، نیازشان را برطرف می کنند. با در نظر گرفتن این مسئله، اهمیت استفاده از تکنیک هایی برای افزایش نرخ کلیک یا CTR سایت (Click-through rate) بیشتر می شود.
میانگین مناسب نرخ کلیک برای سرچ ارگانیک یک سایت بین 3 تا 5 درصد است. اگر میزان کلیک روی نتایج سایت شما در گوگل به این درصد ها نزدیک نیستند، می توانید با دنبال کردن راهکارهای زیر، نرخ کلیک سایت خود را افزایش دهید. این راهکارهای سئو سایت مجموعه نکاتی هستند که از 134 بازاریاب حرفه ای برای بهبود نرخ کلیک سایت جمع آوری شده اند. با تاپ سئو همراه باشید.
نرخ کلیک یا CTR چیست؟
نرخ کلیک معیاری است که با استفاده از آن می توان میزان کلیک کاربران روی لینک سایت یا تبلیغات شما را اندازه گیری کرد. CTR سایت شما یکی از مهم ترین شاخص های اندازه گیری عملکرد است و امروزه برای سنجش میزان موفقیت کمپین های بازاریابی به صورت گسترده استفاده می شود. در نتیجه می توان گفت نرخ کلیک نه فقط برای سنجش ترافیک ارگانیک، بلکه برای سنجش میزان موفقیت کمپین های تبلیغاتی و همچنین تبلیغات کلیکی گوگل نیز کاربرد دارد. نرخ کلیک سایت با فرمول زیر محاسبه می شود:
میزان کلیک ÷ میزان دیده شدن (Impression) = نرخ کلیک
نرخ کلیک خوب برای نتایج ارگانیک سایت چقدر است؟
افزایش نرخ کلیک یکی از اهدافی است بازاریابان و سئوکاران بسیاری به دنبال آن هستند. امّا سوالی که پیش می آید این است که CTR خوب برای یک سایت چقدر است؟
باید بگوییم که نرخ کلیک به پلتفرم مدنظر نیز بستگی دارد. به عنوان مثال، برای تبلیغات AdWords گوگل، نرخ کلیک 2 درصد و بیشتر مناسب محسوب می شود. ولی در این مقاله هدف ما بررسی نرخ کلیک سایت در نتایج ارگانیک گوگل است.
بازاریابانی که در این تحقیق به سوالات جواب دادند، میانگین مناسب برای نرخ کلیک را بین 3 تا 5 درصد اعلام کردند. در نتیجه می توان گفت، نرخ کلیک بیشتر از این مقدار عالی در نظر گرفته می شود.
امّا یکی از بازاریابان به نام جان رینش از کمپانی Beacon Digital Marketing معتقد است که برای به دست آوردن میزان نرخ کلیک مناسب برای سایت خود نیازی نیست که به معیارهای موجود تکیه کرد. در عوض می توان از فرآیند زیر استفاده کرد:
ما اطلاعات سرچ خود را از سرچ کنسول گوگل جمع آوری می کنیم و سپس با استفاده از آن دیتا، میانگین CTR خود برای 10 مورد از برترین نتایج خود به دست می آوریم. با این روش می توانیم میانگین CTR خود را به دست آوریم و از آن می توانیم با استفاده از دیتای خود به نتایج دقیق تری برسیم. وقتی که به میانگین CTR خود دست یافتیم، تمام کلیدواژه هایی که با آنها رنک داریم را بر اساس این معیار مقایسه می کنیم. با این روش می توانیم کلیدواژه هایی که نرخ کلیک کمتر از میانگین دارند را شناسایی کنیم. مرحله بعدی این است که داده ها را بر اساس میزان دیده شدن یا impression مرتب کنیم تا ببینیم چه کلیدواژه هایی بیشتر دیده می شوند ولی نرخ کلیک کمتر از میانگین دارند. این کار به ما کمک خواهد کرد که بفهمیم با تغییر کدام تایتل ها و متا دیسکریپشن ها می توانیم حداکثر استفاده را از ایمپرشن ببریم.
چگونه CTR سایت خود را به دست آوریم؟
برای اینکه موفق به افزایش نرخ کلیک شویم، ابتدا باید میانگین نرخ کلیک خود برای کلیدواژه های مختلف را در بازه های زمانی مدنظر بررسی کنیم. به دست آوردن میزان CTR سایت کار ساده ای است.
برای این کار کافی است به سرچ کنسول سایت خود مراجعه کنید و در بخش Performance، گزینه های Average CTR و Average Position را فعال کنید (برای فعال کردن باید روی بلاک مربوط به آنها کلیک کنید). سپس باید بر اساس معیاری که برای سایت خود تعیین کرده اید، نرخ کلیک مناسب بر اساس جایگاه را بسنجید. سپس صفحاتی را پیدا کنید که نرخ کلیک آن ها مناسب نیست و چک کنید که چگونه با تغییر متا دیسکریپشن و تایتل می توانید کاربران را بیشتر مجاب به کلیک کنید.
روش های مختلفی برای بررسی CTR سایت وجود دارد. در ادامه روش های پیشنهادی چند مارکتر را بررسی می کنیم.
مارکتر کمپانی WPBeginner:
من کلیدواژه های سایت را در سرچ کنسول چک می کنم و سپس آن ها را بر اساس بهترین جایگاه و پایین ترین نرخ کلیک فیلتر می کنم.
مارکتر کمپانی Go Amplify:
من صفحاتی که دارای ایمپرشن بالا و نرخ کلیک پایین هستند را شناسایی می کنم.
مارکتر کمپانی Einestein Marketer:
اگر میزان کلیک و نرخ کلیک برای هر صفحه ای پایین باشد، کلیدواژه های مربوط به آن صفحه را در گوگل جستجو کنید و سئو تایتل و متا دیسکریپشن رقبای خود را بررسی کنید.
روش های افزایش نرخ کلیک (CTR) برای وب سایت
حال که در خصوص ماهیت نرخ کلیک، روش محاسبه آن و نحوه در نظر گرفتن نرخ کلیک مناسب صحبت کردیم، در ادامه راهکارهایی را در خصوص افزایش نرخ کلیک سایت در اختیار شما قرار خواهیم داد.
به طور کلی می توان گفت، شش فاکتور اصلی وجود دارد که روی نرخ کلیک ارگانیک سایت تاثیر می گذارد:
- هدف جستجو
- جایگاه در نتایج گوگل
- عنوان سئو
- متا دیسکریپشن
- URL صفحه
- اسنیپت های گوگل
در ادامه، هر یک از این شش فاکتور را به صورت کامل توضیح خواهیم داد و نکاتی در خصوص بهینه سازی آن ها در جهت افزایش نرخ کلیک به شما ارائه خواهیم داد.
شناسایی هدف جستجو (Search Intent)
اگر نرخ کلیک شما پایین است، مهم ترین کاری که باید انجام دهید این است که مطمئن شوید محتوای شما با آنچه کاربر نیاز دارد و در مورد آن سرچ می کند، همخوانی دارد. اگر به دنبال افزایش نرخ کلیک ارگانیک خود هستید، بررسی ارتباط معنایی و مرتبط بودن با نیاز کاربر اوّلین کاری است که باید انجام دهید.
به عنوان مثال اگر کاربری عبارت «شلوار یوگا» را سرچ می کند، ممکن است به دنبال بررسی انواع مدل های شلوار یوگا بوده یا به دنبال خرید شلوار یوگا باشد. زمانی که هدف کاربر از سرچ یک عبارت مشخص را کاملا بفهمید، می توانید سایت خود را با توجه به آن هدف بهینه سازی کنید.
به عنوان مثال، اگر به این نتیجه برسیم که کاربر مدنظر ما به دنبال بررسی شلوار یوگا است، یک تگ عنوان مناسب برای این هدف می تواند «10 نمونه از بهترین شلوارهای یوگا برای سال 2019 باشد».
باید در نظر بگیرید که کلیدواژه ها معمولا معناهای متفاوتی دارند و هدف از جستجوی آن ها می تواند متفاوت باشد. برای کلیدواژه مدنظر ببینید بقیه سایت ها چگونه عمل کرده اند و در نظر بگیرید که شما باید چگونه عمل کنید.
جایگاه در نتایج گوگل
31.7 درصد کل کلیک ها به نتیجه اوّل گوگل اختصاص دارد. در نتیجه، بهترین کاری که برای بهبود نرخ کلیک خود می توانید انجام دهید این است که رنک خود در گوگل را بهبود دهید.
برای اینکه سایت شما بتواند کلیک های بیشتری را کسب کند، باید جایگاهش در نتایج جستجوی گوگل بهبود یابد. صفحاتی که در نتیجه یک گوگل قرار دارند باید نرخ کلیک حدود 35 درصد داشته باشد. امّا با کاهش رتبه، این رقم به شدت کاهش می یابد. در نتیجه، شما باید بهبود صفحاتی که در جایگاه 3 تا 5 هستند را در الویت قرار دهید تا بتوانید شاهد بیشترین میزان افزایش نرخ کلیک سایت خود باشید.
حال سوالی که پیش می آید این است که چگونه جایگاه سایت خود را بهبود دهیم. در این خصوص نظرات متفاوتی وجود دارد. بعضی معتقدند که به دست آوردن بک لینک بهترین راه بهبود رتبه در گوگل است. همچنین، بهبود تجربه کاربری و سرعت سایت نیز می تواند روی بهبود رتبه کاملا موثر باشد.
اضافه کردن داده های ساختاریافته برای کمک به گوگل برای درک هرچه بهتر سایت نیز می تواند در بهبود جایگاه مفید باشد.
سئو تایتل یا عنوان سئو
برای افزایش نرخ کلیک ارگانیک سایت، کاری که باید انجام دهید این است که عنوان سئو جذاب، خلاقانه و کاربر پسند بنویسید. در نظر بگیرید که عنوان سئو اوّلین چیزی است که کاربر در نتایج جستجو می خواند.
به طور کلی می توان گفت عنوان سئو شما تعیین کننده این است که آیا کاربر روی لینک شما کلیک خواهد کرد یا خیر. به همین دلیل، باید عنوان سئو خود را به بهترین نحو ممکن بهینه سازی کنید.
در ادامه نکاتی را در خصوص نوشتن عنوان های جذاب برای افزایش نرخ کلیک در اختیار شما قرار می دهیم.
عنوان های توصیفی بنویسید
شاید تا به حال عنوان بسیار کوتاه را در نتایج جستجو دیده باشید. امّا تجربه نشان می دهد که استفاده از عنوان های توصیفی و طولانی تر کاربر را بیشتر جذب می کند.
از صفات توصیفی استفاده کنید
استفاده از صفاتی مانند «عالی»، «فوق العاده»، «هیجان انگیز» و غیره می تواند تا حد بسیار زیادی توجه کاربر را به خود جلب کرده و آن ها را مجاب به کلیک کند. این صفات بار احساسی فراوانی دارند و باعث می شود عنوان شما در میان 9 عنوان دیگر بیشتر بدرخشد. پس سعی کنید حداقل یکی از این صفات توصیفی را در عنوان خود استفاده کنید.
از «چگونه» در عنوان خود استفاده کنید
کنجکاوی منجر به بیشترین کلیک می شود. عنوان هایی که با «چگونه» شروع می شوند معمولا بیشتر از سایر عناوین در نتایج جستجو به خود کلیک جذب می کنند. در دیسکریپشن خود نیز باید این حس کنجکاوی کاربر را بیشتر تحریک کنید تا شاهد افزایش نرخ کلیک خود باشید.
موضوعات پر طرفدار را هدف قرار دهید
بسته به حوزه کاری خود، همسو بودن با ترند ها و موضوعات محبوب روز و تولید محتوایی در مورد همین موضوعات محبوب می تواند در جهت افزایش نرخ کلیک به شما کمک کند.
نوشتن عنوان های احساسی
بسیاری از تصمیمات انسان بر اساس احساسات گرفته می شود، در نتیجه مهم است که فاکتور احساسات را در نوشتن عنوان های خود در نظر بگیرید.
با استفاده از اهرم های احساسی مانند ترس، خوش بینی، علاقه و غیره می توانید در راستای افزایش نرخ کلیک خود قدم بردارید. با استفاده از این روش می تواند یک قلاب ایجاد کنید که در ناخود آگاه کاربر تاثیر می گذارد و آن ها را به دام می اندازد.
عنوان های سوالی بنویسید
تحقیقات جدید نشان می دهند که عنوان های لانگ تیل و سوالی از جمله عنوان هایی هستند که بیشترین نرخ کلیک را دارند. عنوان های سوالی همچنین برای وویس سرچ مناسب هستند که این روزها استفاده از آن در حال بیشتر و بیشتر شدن است (البته برای سرچ های انگلیسی).
از کاراکترهای خاص در عنوان استفاده کنید
در حالت پیش فرض، کاراکتری که عنوان را از اسم سایت شما جدا می کند دش (-) می باشد. امّا اگر وب سایت شما وردپرسی است، می توانید با استفاده از افزونه یوست به آسانی عنوان را ادیت کرده و از کاراکترهای دیگر استفاده کنید.
همچنین، استفاده از ایموجی و سایر کاراکترهای خاص می تواند به شدت روی افزایش نرخ کلیک سایت شما تاثیر داشته باشد.
بهره بردن از گذاره منحصر به فرد خود در عنوان
سعی کنید از گذاره منحصر بفرد خود یا Unique Selling Proposition در عنوان خود بهره ببرید. گذاره منحصر به فرد شما در واقع مزیتی است که شما نسبت به رقبای خود دارید. به عنوان مثال، اگر قیمت مناسب و ارسال رایگان از ویژگی های منحصر به فرد شما است، سعی کنید حتما آن را در عنوان خود بیاورید.
از اعداد و تاریخ استفاده کنید
عنوان هایی که حاوی اعداد و تاریخ هستند به صورت طبیعی از عنوان های دیگر جذاب تر هستند. همچنین، استفاده از سال جاری در عنوان می تواند ایده خوبی باشد.
متا دیسکریپشن
شاید راه های بسیاری برای افزایش نرخ کلیک سایت وجود داشته باشد، امّا یکی از بهترین کارهایی که می توانید انجام دهید این است که حتما برای تمام صفحات خود یک متا دیسکریپشن منحصر به فرد بنویسید.
اگر برای صفحات خود توضیحات متا تعریف نکنید، گوگل به صورت اتوماتیک بخشی از متن شما را برداشته و آن را در نتایج جستجو نمایش خواهد داد. دیسکریپشنی که گوگل خودش انتخاب می کند معمولا بی معنی از آب در می آید و بازخوردی خوبی از آن نخواهید گرفت.
متادیسکریپشن موقعیت بسیار مناسبی برای قرار دادن کلیدواژه ها در اختیار شما قرار می دهند و می توانند در جهت افزایش نرخ کلیک به شما کمک کنند. در کنار عنوان سئو، متا دیسکریپشن نیز بخشی است که کاربر قبل از هر چیز دیگری می بیند. در نتیجه، بهینه سازی آن می تواند تاثیر مستقیمی روی بهبود نرخ کلیک سایت شما داشته باشد.
از راهکارهای زیر برای بهبود متادیسکریپشن های خود استفاده کنید:
همه چیز را در دیسکریپشن نگویید
یکی از مناسب ترین استراتژی هایی که برای بهینه سازی متادیسکریپشن خود می توانید استفاده کنید این است که کاری کنید کاربر بخشی از اطلاعات را دریافت کند و برای دریافت ادامه آن حریص شود. به بیانی دیگر، شما در متادیسکریپشن این فرصت را دارید که کنجکاوی کاربر را برانگیزید و او را مجاب به کلیک کنید.
کلیدواژه های خود را در توضیحات متا بیاورید
استفاده از کلیدواژه در متادیسکریپشن کاملا ضروری است. گوگل در صفحه جستجو، کلیدواژه ی شما را بولد خواهد کرد و همین باعث می شود بیشتر در معرض توجه کاربر قرار بگیرید. امّا توجه داشته باشید که زیاده روی در استفاده از کلیدواژه به هیچ وجه توصیه نمی شود. زیرا یک توضیحات پر از کلیدواژه ولی بی معنی نمی تواند کاربر را جذب کند.
آدرس یا URL صفحات
المان دیگری که به صورت پیش فرض در نتایج جستجو نمایش داده می شود آدرس صفحه است. بسیاری از بازاریابان دیجیتال معتقدند که بهینه سازی آدرس نیز می تواند به افزایش نرخ کلیک کمک کند.
آدرس های شما در حالت ایده آل باید حاوی کلیدواژه ی شما باشند و کاراکترهای غیر کاربردی مانند اعداد یا نشانه ها در آن ها نباشد. همچنین، شما باید آدرسی بسازید که از لحاظ معنایی با صفحه ارتباط داشته باشد و با داشتن کلیدواژه هدف، توجه کاربر را به خود جلب کند.
اسنیپت های گوگل
اسنیپت های گوگل باکس های ویژه ای هستند که نتایج را به صورت جدول یا حالت های دیگر که بسیار جلب توجه می کند نمایش می دهند. این شیوه های بصری گوگل برای جلب توجه کاربر به نتایج خاص قطعا می تواند روی نرخ کلیک آن نتایج تاثیر مثبتی داشته باشد.
در نتیجه، اگر قصد افزایش نرخ کلیک سایت خود را دارید، می توانید از تعریف عنوان و متادیسکریپشن جذاب فرا تر رفته و با تعریف اسکیما و داده های ساختار یافته، سعی کنید که در فیچر اسنیپت ها دیده شوید.
اسنیپت های گوگل فرصت فوق العاده ای هستند که به شما این امکان را می دهند که به صورت ویژه در معرض دید کاربران قرار بگیرید و نرخ کلیک خود را افزایش دهید.
نکات زیر می توانند به شما در جهت بهبود اسنیپت ها کمک کنند:
استفاده از اسکیمای Review
از اسکیمای aggregate ratings/reviews استفاده کنید تا ستاره های مربوط به نقد کاربران در نتایج گوگل برای شما نمایش داده شود. اضافه کردن اسکیمای ستاره و نمایش آن در نتایج جستجو می تواند به شدت روی افزایش نرخ کلیک شما تاثیر داشته باشد. این اسکیما می تواند کاملا توجه کاربر را جلب کند و همچنین می تواند میزان اعتماد را در کاربر افزایش دهد.
استفاده از اسکیمای FAQ یا سوالات متداول
استفاده از اسکیمای FAQ که باعث می شود سوالات متداول در نتایج جستجو دیده شوند بسیار رایج شده است. امّا نکته ای که در خصوص اسکیمای سوالات متداول و به طور کلی هر اسکیمای دیگر وجود دارد این است که می تواند مانند شمشیر دو لبه عمل کند. از طرفی با اشغال کردن فضای بیشتری در صفحه جست و جو ممکن است توجه کاربر بیشتر جذب شده و منجر به افزایش نرخ کلیک شود. امّا از طرفی دیگر ممکن است کاربر پاسخ سوالش را در همان صفحه جستجو پیدا کند و دیگر روی لینک شما کلیک نکند!
اگر چه تحقیقات نشان داده اند که اسکیمای سوالات متداول منجر به افزایش نرخ کلیک می شود. امّا به طور کلی همه چیز به جنس عبارت سرچ شده و کاربر بستگی خواهد داشت.
فیچر اسنیپت گوگل
اگر بتوانید یکی از فیچر اسنیپت های گوگل را به خود اختصاص دهید، خواهید دید که CTR سایت شما به شدت افزایش پیدا می کند. برای قرار گرفتن در فیچر اسنیپت های گوگل اسکیمای خاصی وجود ندارد. ولی کاری که شما می توانید انجام دهید این است که در محتوای خود سوالات کاربران را مدنظر خود قرار دهید و به آن ها پاسخ دهید.
استفاده از سایت لینک
یکی از بهترین راه ها برای افزایش نرخ کلیک سایت استفاده از سایت لینک ها است. سایت لینک به کاربر کمک می کند که به راحتی مرتبط ترین بخش به نیازش را در سایت شما پیدا کند و مستقیما به همان صفحه برود.
جمع بندی و نکات نهایی برای افزایش نرخ کلیک سایت
علاوه بر تمام مواردی که در بالا برای بهبود CTR سایت توضیح دادیم، نکات ریز دیگری نیز وجود دارد که می تواند برای بالا بردن نرخ کلیک سایت به شما کمک کند.
برای انسان ها بنویسید، نه برای موتورهای جستجو
کیوورد استافینگ یا استفاده بیش از حد از کلیدواژه ممکن است تحت شرایط خاصی باعث جلب توجه موتورهای جستجو شود، ولی کاربران قطعا عنوان ها و توضیحات غیر طبیعی را دوست ندارند و روی آن ها کلیک نمی کنند. سعی کنید کاربر را در الویت قرار دهید و از دید یک کاربر به عنوان های خود نگاه کنید. بدون در نظر گرفتن موتورهای جستجو، عنوان های خود را برای کاربر جذاب بنویسید.
نکات ارزشمند ارائه دهید
دنیای اینترنت پر است از مقالات در مورد تقریبا همه چیز. اگر قرار باشد شما صرفا آنچه قبلا بقیه گفته اند را تکرار کنید و هیچ چیز جدید و ارزشمندی را ارائه ندهید، چرا باید کاربر روی لینک شما کلیک کند؟ سعی کنید نکات جذاب و تازه ای را در مقالات خود بگنجانید که برای کاربر ارزشمند باشد.
اگر فروشگاه دارید، ارائه آفر هایی مانند تخفیف ویژه یا ارسال رایگان نیز می تواند منجر به افزایش نرخ کلیک شود.
به محدودیت کاراکتر عنوان و دیسکریپشن توجه کنید
توجه داشته باشید که طول عنوان و دیسکریپشن شما در گوگل محدودیت دارد. اگر این محدودیت را در نظر نگیرید، ممکن است بخشی از پیام مد نظر شما از دید کاربر مخفی بماند.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. شما می توانید سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
منبع: Databox