اتصال شما خصوصی نیست! شاید هنگام ورود به یک سایت با این هشدار روبهرو شدهباشید. این هشدار نشاندهنده این است که سایتی که به آن سرزدهاید، از پروتکل ناامن HTTP استفاده میکند.
اگر مثلا این سایت، یک سایت خبری باشد، احتمال زیاد شما به ادامه کار با این پروتکل رضایت میدهید؛ چون اطلاعاتی که با یک سایت خبری ردوبدل میشود احتمالا اهمیت چندانی برای شما ندارد. اما اگر همین هشدار را برای یک سایت بانکی که نیاز به اطلاعات شخصی و پسورد شما دارد، دریافت کنید، باز هم همین تایید را میدهید و وارد چنین URLی میشوید؟
در این مقاله با تیم تاپ سئو همراه باشید تا تفاوت HTTP و HTTPS را به سادهترین زبان برایتان توضیح دهیم.
تعریف HTTP و HTTPS
HTTP یا Hyper Text Transfer Protocol، در سال 1991 به دلیل عدم وجود روش استاندارد برای تبادل اطلاعات در شبکه اینترنت اختراع شد. تیم برنرزلی، این پروتکل را برای برقراری ارتباط میان سرور و کلاینت ایجادکرد.
اما HTTPS مخفف Hyper Text Transfer Protocol Secure به معنای پروتکل امن برای انتقال ابر متنها است. هنگامی که وارد سایتی میشوید، در کنار آدرس سایت یک قفل سبز رنگ ظاهر میشود. این قفل، همانHTTPS است.
گوگل در سال 2018 به وبمستران اعلام کرد که در صورت عدم استفاده از پروتکل HTTPS، قبل از ورود کاربران به وبسایت پیامی به صورت پاپ آپ برایشان به نمایش خواهد آمد و ناامن بودن انتقال دادهها به آنها هشدار داده میشود. همچنین سایتهایی که از این پروتکل امن استفاده میکنند برای گوگل در اولویت قرار میگیرند.
بعد از اعلام این خبر، وبمستران زیادی از HTTP به HTTPS مهاجرت کردند و با توجه به ویژگیهای HTTPS، همین امر موجب رشد رتبه سایتشان شد. در ادامه با تفاوت HTTP و HTTPS و فواید استفاده از پروتکل امن آشنا می شویم.
تفاوت HTTP و HTTPS
HTTP یک پروتکل لایهای است که وظیفه انتقال ابرمتنها بین Server و Client را به عهده دارد. کامپیوتر کاربر اطلاعات را با استفاده از این پروتکل از وبسایت دریافت میکند و اگر درخواستی داشتهباشد، باز هم توسط همین پروتکل آن را به وبسایت ارسال میکند.
با استفاده از پروتکل HTTP، هر شبکهای که میان هاست منبع و هاست مقصد قرار دارد، می تواند آنچه هاست مقصد دریافت می کند را تغییر دهد و به راحتی توسط هکرها قابل دستیابی است.
این در حالی است که HTTPS از روش ایمنتری برای انتقال دادها استفاده میکند که به آن SSL گویند. در این پروتکل، وبسایت و کامپیوتر کاربر، اطلاعاتشان را بصورت کدگذاری شده بین یکدیگر ردوبدل میکنند.
قبل از اینکه به بررسی فواید HTTPS بپردازیم، بیایید با SSL بیشتر آشنا شویم.
SSL چیست؟
SSL که مخفف Secure Socket Layer است، لایه اتصال امنی است که با مجموعه قوانینی، ارتباطی ایمن بین سرویسدهنده و سرویسگیرنده در اینترنت را فراهم میآورد.
SSL در واقع یک فناوری امنیتی استاندارد است که برای برقراری یک اتصال رمزگذاری شده بین سرور و مرورگر استفاده میشود. این پیوند امن، محرمانه باقی ماندن تمامی دادههایی که بین سرور و مرورگر رد و بدل میشوند را تضمین میکند. اگر سئو سایت برای شما اهمیت دارد، استفاده از پروتکل SSL میتواند در بهبود نتایج جستجو مفید باشد.
هنگامیکه وبسایتی با SSL رمزگذاری شده باشد، مرورگر شما گواهینامه SSL را بررسی میکند و یک ارتباط واقعاً امن را بین مرورگر و سرور برقرار میکند.
چرا باید به HTTPS مهاجرت کنیم؟
اگر به حساب بانکی خود دسترسی دارید یا میخواهید یک خرید اینترنتی با یک اپلیکیشن انجام دهید، بایستی هنگام پرداخت اطلاعات کارت بانکی خود، اطلاعاتی چون رمز دوم را وارد کنید و این کار به معنای به خطر انداخته شدن اطلاعات حساب بانکی شما است. اینجاست که باید راهی یافت تا از افشای اطلاعات در شبکه اینترنتی جلوگیری کنیم. راه حل، استفاده از HTTPS است. این مطلب را با مزیتهای استفاده از HTTPS ادامه میدهیم.
مزایای استفاده از HTTPS
-
بهبود رتبه سایت در موتورهای جستجو
علیرغم اینکه گوگل بصورت رسمی اعلام نکردهاست که استفاده از HTTPS باعث بهبود رتبه سایت میشود، اما با تمام ویژگیها و تفاوتهای HTTP و HTTPS، سایتهایی که از این پروتکل امن استفاده میکنند، نسبت به دیگر سایت ها در اولویت قرار دارند.
-
بهبود تجربه کاربری
همانطور که گفتیم، در صورتی که وبسایتی از پروتکل امن استفاده نکند برای کاربر پیام هشدار نمایش داده می شود. طبق تحقیقات انجام شده 84% از کاربران ترجیح میدهند از سایتی بازدید و خرید کنند که از پروتکل HTTPS استفاده میکند و با این روش از دادههایشان محافظت میکند. بنابراین استفاده از پروتکل امن برای افزایش تجربه کاربری بسیار مهم است.
-
محافظت از اطلاعات کاربران
در سال 2018 هتلی به نام ماریوت در آمریکا به دلیل اینکه از پروتکلهای ناامن استفاده میکرد، توسط هکرهای چینی مورد حمله قرار گرفت. آنها توانستند به اطلاعات 500 مهمانی که در سیستم این هتل ثبت شده بود دسترسی پیدا کنند.
با بررسیهای صورت گرفته توسط دولت آمریکا مشخص شد، گواهینامه امنیتی (SSL) این هتل برای مدت 10 ماه به اتمام رسیده بوده و مدیران هتل برای تمدید SSL اقدامی نکردهاند و همین منجر به دسترسی آسان هکرها به دادههای ثبت شده گردید.
-
قفل امنتی
طبق تحقیقات انجام شده 77% از کاربران در شبکه های اینترنتی نگران هک شدن اطلاعات خود هستند. شما به عنوان صاحب یک وبسایت، میتوانید با استفاده از SSL، اعتماد کاربران خود را افزایش دهید. هنگامی که کاربر نماد قفل را کنار URL مشاهده کند، میتواند به راحتی به سایت ما اعتماد کند.
-
استفاده از AMP
امروزه یکی از دغدغه های وبمستران و کارشناسان سئو، بهینهسازی سایت در موبایل است. 90% کاربران شبکههای اینترنتی از موبایل استفاده میکنند و همانطور که میدانید استفاده از AMP باعث رشد 70% ترافیک وب سایت شما خواهدشد. از طرفی برای بهرهگیری از AMP باید از HTTPS استفاده کنی
-
مبارزه با تبلیغات کلیکی (PPC) بی کیفیت
شاید شنیدهباشید که بیشتر درآمد گوگل از راه تبلیغات است. اما اگر کاربران نتوانند با سایت شما تعامل داشتهباشند، تبلیغکنندگان دیگر تبلیغی برای سایت شما انجام نخواهند داد؛ استفاده از HTTPS باعث کاهش تبلیغات بد و افزایش نرخ تبدیل می شود.
در سال 2018 گوگل ادز تبلیغات خودکار خود را از HTTP به HTTPS انتقال داد و به تبلیغ دهندگان اعلام کرد که دیگر برای سایت هایی که از پروتکل HTTPS تبلیغ انجام نخواهد داد.
نحوه نصب و اجرای HTTPS
- نصب SSL
برخی از هاستها دارای SSL هستند و لازم نیست آن را بصورت مجزا نصب کنید. جدای شرکتهای ارائهدهنده SSL پولی، برخی سایتها همچون sslforfree.com، گواهینامه SSL رایگان در اختیار شما قرار میدهند. در صورتی که نیاز به نصب SSL دارید می توانید از این سایت استفاده کنید. - ریدایرکت کردن تمام زیردامنه های HTTP به HTTPS
بعد از نصب SSL لازم هست که تمام دامنه و زیردامنه های خود را از HTTP به HTTPS ریدایرکت کنید، برای این کار میتوانید کد زیر را در فایل .htaccess قرار دهید و دامنه خود را به جای دامنه www.yourdomain.com قرار دهید:
RewriteEngine On
RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
RewriteRule ^(.*)$ https://www.yourdomain.com [R,L]
- اتصال دامنه HTTPS به سرچ کنسول
اگر سرچ کنسول به سایت متصل است و تازه از HTTP به HTTPS مهاجرت کردهاید، به اکانت خود در سرچ کنسول مراجعه کنید و با اضافه کردن پراپرتی جدید سرچ کنسول را به دامنه HTTPS وصل کنید.
- آپدیت کردن سایت مپ (SiteMap)
برای اینکار، یک سایت مپ جدید بسازید. سپس آن را جایگزین سایت مپ قدیمی کنید و در سرچ کنسول دوباره آدرس سایت مپ را وارد کنید.
- آپدیت کردن فایل txt
با تغییر HTTP به HTTPS بایستی فایل .txt را به روز کنید. - آپدیت کردن تنظیمات گوگل آنالیتیکس
برای آپدیت آنالیتیکس کافی است به قسمت admin در property settings مراجعه کنید و دامنه ای که با HTTP ثبت شده را به HTTPS تغییر نام دهید.
با اجرای این 6 مرحله، میتوانید به راحتی یک پروتکل ناامن را به پروتکلی امن تبدیل کنید و به این ترتیب اعتماد کاربران را به محتوای سایت خود جلب کنید. در نتیجه کاربران به راحتی اطلاعات و دادههای خود را در اختیار شما قرار خواهد داد.
در این مقاله سعی کردیم تا به سوالات شما در مورد تفاوت HTTP و HTTPS پاسخ دهیم و تا حدودی SSL را معرفی و شرح دهیم؛ اگر از آن دسته از مخاطبان ما هستید که آشنایی کامل با سئو ندارید، میتوانید مقالات ما را مطالعه کرده و در صورت نیاز به مشاوره و یا هرگونه سوال با کارشناسان تاپ سئو در ارتباط باشید.