در این مقاله ابتدا با هم بررسی می کنیم که نرخ پرش یا بانس ریت چیست (Bounce Rate چیست)، چه فاکتورهایی روی افزایش بانس ریت تاثیر دارند و سپس چند ترفند برای کاهش نرخ پرش را در اختیار شما قرار می دهیم. با تاپ سئو همراه باشید.
پذیرفتن این حقیقت که سایت شما بانس ریت یا نرخ پرش بالایی دارد مانند این است که بپذیرید فرزند شما شاید زیباترین فرزند فامیل نیست! بله، شاید شما فکر کنید که سایت شما که حاصل دسترنج شماست، پس کاملا جذاب، متنوع و زیباست.
امّا وقتی که برای چک کردن بانس ریت خود به گوگل آنالیتیکس مراجعه می کنید می بینید که آمار و ارقام چیز دیگری می گویند. چرا با این که خودتان فکر می کنید سایتتان جذاب است، بقیه با شما هم نظر نیستند؟
نرخ پرش چیست ؟ – بانس ریت چیست ؟
تعریفی که گوگل برای نرخ پرش (Bounce Rate) ارائه می دهد به شرح زیر است:
«درصد بازدید های تک صفحه ای روی سایت شما (بازدید هایی که در آن ها کاربر در همان صفحه اوّل سایت شما را ترک می کند)»
این یعنی کاربر از روی سایت شما «پریده» است! یعنی کاربر بعد از مشاهده یک صفحه، آن صفحه و کلا سایت شما را ترک کرده است. در حالی که تعریف نرخ پرش نسبتا ساده است، دلیل اصلی بالا بودن آن می تواند پیچیده باشد.
دلایل افزایش نرخ پرش
گاهی اوقات، بالا بودن نرخ پرش می تواند بدین معنا باشد که تجربه کاربری سایت شما ضعیف است. این در حالی است که بالا بودن بانس ریت می تواند گاهی اوقات نشان دهنده تجربه مثبت کاربری باشد!
مثال بانس ریت
به عنوان مثال، اگر کاربر به دنبال دستور پخت یک غذا است و با ورود به سایت شما دقیقا همان چیزی که می خواسته را بلا فاصله به دست آورده و صفحه را بسته است، این نشان دهنده مثبت بودن تجربه کاربری می باشد!
امّا از طرفی دیگر اگر کاربری به دنبال دستور پخت یه غذای خاص باشد ولی در سایت شما چیز نا مرتبطی را ببیند، بلافاصله صفحه را می بندد و این دفعه تجربه او قطعا مثبت نبوده است!
اهمیت تحلیل نرخ پرش
به همین دلیل، برای کاهش نرخ پرش، معمولا توصیه می شود که در جهت علت یابی آن تلاش کنید. علاوه بر این، با استفاده از ترفندهایی که در این مقاله توضیح می دهیم می توانید تمام مواردی که ممکن است به طور منفی منجر به افزایش نرخ پرش شوند را اصلاح کنید.
نرخ پرش مناسب چقدر است ؟
به طور کلی، بیشتر وبسایت ها نرخ پرشی ما بین ۲۶% تا ۷۰% دارند. امّا سوالی که پیش می آید این است که چه درصد بانس ریتی مناسب است و در چه صورت باید به فکر کاهش نرخ پرش باشیم؟
اعداد متداول برای نرخ پرش
به طور کلی، نرخ پرش بین ۲۶ تا ۴۰ درصد عالی محسوب می شود، ۴۱ تا ۵۵ درصد معمولی به حساب می آید، ۵۶ تا ۷۰ درصد بیشتر از حد میانگین محسوب می شود. ولی ممکن است بر حسب نوع سایت نرمال باشد.
در نهایت هم نرخ پرش بالای ۷۰ درصد میزانی است که قطعا به توجه شما نیاز دارد و می تواند نشان دهنده این باشد که جایی از کار مشکل دارد.
آیا نرخ پرش برای سئو سایت معیار مهم و با ارزشی است ؟
احتمالا در داشبورد گوگل آنالیتیکس خود در کنار معیار Bounce Rate، میزان مدت زمان روی صفحه یا Time on Page را دیده اید. همان طوری که از نامش پیداست این معیار به شما نشان می دهد که به طور میانگین کاربران چه مدت زمانی را روی یک صفحه مانده اند.
امّا این معیار، معیار دقیقی نیست و اندازه آن همیشه تقریبی است. دلیل آن نیز این است که گوگل آنالیتیکس برای اینکه بتواند مدت زمان گذرانده شده روی یک صفحه را اندازه گیری کند، به دو کلیک نیاز دارد.
کلیک اوّل کاربر همان کلیک ورود است که می تواند کلیک بر روی لینکی باشد که کاربر را به صفحه مدنظر می برد و کلیک دوّم کلیک خروج است که شامل کلیک بر روی ضربدر برای بستن صفحه یا تب می شود.
تحلیل داده برای بررسی درست نرخ پرش
متاسفانه، این کلیک دوم که برای معادله حساب کردن time on page ضروری است، معمولا جا می افتد و اعمال نمی شود! حتما برای خود شما هم پیش آمده که چند دقیقه روی یک صفحه در حال مطالعه بوده اید و تب را نبسته اید.
در واقع تا زمانی که شما آن تب را نبندید، آن چند دقیقه زمانی که روی سایت گذرانده اید در آنالیتیکس محاسبه نخواهد شد! پس فرقی نمی کند که کاربر چقدر روی صفحه بوده است.
اگر او تب را بدون کلیک بر روی ضربدر بسته باشد (مرورگر را به طور کلی ببندد)، آن سشن در واقع یک بانس یا پرش حساب می شود!
به همین دلیل، بسیاری از افراد به دلیل وجود این نقص کلی، به جای کاهش نرخ پرش به دنبال بهبود معیارهای دیگری مانند dwell time یا scroll depth برای سئو سایت هستند.
برای برطرف کردن مشکل بانس ریت سایت خود و یا سایر موارد سئو سایت می توانید با کارشناسان تاپ سئو ارتباط برقرار کنید
با این وجود، اگر نرخ پرش شما به شدت بالا است یا ناگهان به دلیل اعمال تغییرات بر روی سایت بالا رفته است، قطعا با مشکل جدی مواجه هستید و باید به فکر راهکاری برای کاهش نرخ پرش باشید.
با استفاده از ترفند های زیر می توانید نرخ پرش سایت خود را کاهش دهید و مشتری بیشتری داشته باشید. با ما همراه باشید!
افزایش سرعت سایت برای کاهش بانس ریت
بسیاری از افراد تصور می کنند که وقتی نرخ پرش آن ها بالاست، مشکل حتما جایی در محتوای صفحه نهفته است. امّا در واقع بسیاری از مشکلات جدی زمانی رخ می دهند که کاربر هنوز موفق به مشاهده صفحه نشده است.
یکی از مشکلات عمده می تواند این باشد که لود صفحات شما بیش از حد طول می کشد، حوصله کاربر سر می رود و در نتیجه صفحه را می بندد.
پس فرقی نمی کند که محتوای صفحه شما چقدر خوب است، اگر کاربر نتواند به سرعت آن را ببیند، صفحه را می بندد و نرخ پرش شما بالا خواهد رفت.
فرمت محتوای خود را کاربر پسند تر کنید
تا به حال شده است که به یک پست بلاگ سر زده باشید و یا یک تکه متن طولانی و حوصله سر بر مواجه شده باشید؟ چنین محتوایی بسیار ناخوشایند است، چشم را اذیت می کند و خیلی سریع کاربر را خسته می کند.
حتی اگر محتوای شما کاملا منحصر به فرد و عالی باشد، اگر فرمت آن کاربر پسند نباشد، کاربر زحمت خواندن آن را به خود نمی دهد و صفحه را می بندد.
هیچ وقت کاربران خود را با پاراگراف های طولانی خسته نکنید و از فضای سفید و خالی بین آن ها برای کمک به افزایش خوانایی متن استفاده کنید.
علاوه بر این، موارد زیر نیز به افزایش خوانایی متن و کاهش نرخ پرش کمک خواهد کرد:
- استفاده از عنوان های مناسب
- استفاده از زیر عنوان ها در حد نیاز
- به کار بردن تصاویر و سایر موارد گرافیکی برای جذابیت بیشتر صفحه
- استفاده از لیست های شماره دار و بولت
پاپ آپ ها، ساید بارها و ویجت های مزاحم را حذف کنید
کاربران معمولا با پاپ های مزاحم میانه خوبی ندارند. یکی از بهترین کارهایی که برای کاهش نرخ پرش سایت خود می توانید انجام دهید این است که پاپ آپ های مزاحم را در صورت وجود حذف کنید.
علاوه بر پاپ آپ ها، بنر ها و تبلیغات مزاحم نیز به شدت روی تجربه کاربری و نرخ پرش تاثیر منفی می گذارند. قرار دادن تبلیغات ثابت یا متحرک در صفحه نباید به گونه ای باشد که توجه کاربر را از بخشی که مدنظر شما هست بگیرد.
مرتبط بودن را همیشه در الویت قرار دهید
در کنار بهینه سازی موارد فنی مانند سرعت سایت و استفاده از فرمت مناسب برای محتوا، یکی از مهم ترین مواردی که روی میزان نرخ پرش یا بانس ریت سایت تاثیر دارد.
محتوایی که در سایت خود قرار می دهید باید به مرتبط ترین شکل ممکن پاسخ گویی سوال کاربر باشد. کاربران اینترنتی به شدت از محتوای نا مرتبط و لینک هایی که آن ها را به صفحات نا مرتبط می برند، متنفر هستند.
اهمیت مرتبط بودن عنوان با محتوا
اگر محتوای سایت شما با یک کلیدواژه مشخص رنک خوبی داشته باشد ولی کاربر روی صفحه شما محتوایی مرتبط با آن کلیدواژه پیدا نکند، صفحه را به سرعت می بندد و نرخ پرش شما را بالا می رود.
علاوه بر این، شما باید مخاطب سایت خود را شناسایی کنید و سعی کنید محتوایی مرتبط با آن مخاطب سایت تولید کنید.
استفاده از لینک دهی داخلی منظم، مرتبط و منطقی
استفاده از لینک های داخلی مناسب می تواند کاربر را به بیشتر ماندن بر روی سایت تشویق کند. زمانی که لینک دهی داخلی سایت شما منظم باشد، کاربر به راحتی می تواند مطالبی که می خواهد را بخواند.
به این ترتیب مخاطب می تواند روی سایت شما تجربه لذت بخشی داشته باشد و همین تجربه خوب منجر به کاهش بانس ریت می شود.
عدم زیاده روی در دادن لینک داخلی
امّا نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که نباید در استفاده از لینک های داخلی زیاده روی کنید. زیرا محتوایی که بیش از حد لینک داشته باشد ممکن است به چشم کاربر چیپ و تبلیغاتی به نظر برسد.
برای ایجاد لینک های داخلی، نکته ای که باید به آن توجه کنید مرتبط بودن آنکر تکست و صفحه لینک شده می باشد. این یعنی استراتژی لینک دهی شما باید به گونه ای باشد که کاربر با کلیک بر روی یک لینک، دقیقا به همان صفحه ای برود که انتظارش را دارد.
بهینه سازی نسخه موبایل سایت برای کاهش بانس ریت
امروزه اهمیت بهینه بودن نسخه موبایل سایت و ریسپانسیو بودن بر هیچکس پوشیده نیست، امّا متاسفانه هنوز هم سایت های بسیاری وجود دارند که عملکرد مناسبی روی دستگاه های موبایل ندارند.
هر روز تعداد کاربرانی که از دستگاه های موبایل خود برای جستجو در اینترنت استفاده می کنند بیشتر می شود و اگر سایت شما برای موبایل بهینه نباشد، این یعنی افزایش نرخ پرش!
علاوه بر بحث ریسپانسیو و موبایل فرندلی بودن، نکته ی دیگری که بسیار مهم است سرعت لود سایت روی مویابل است.
جستجو در سایت را آسان کنید
بسیاری از سایت ها اهمیت داشتن امکان جستجو در سایت را نادیده می گیرند. اگر کاربر به دنبال موضوع خاصی در سایت شما است که آن را در صفحه مدنظر خود ندیده است، قابلیت سرچ یا جستجو به او این امکان را می دهد که موضوع مدنظرش را پیدا کند.
همین امر به کاهش نرخ پرش کمک می کند، زیرا کاربر همچنان می تواند نیازنش را روی سایت شما برطرف کند و در نتیجه، صفحه را نمی بندد.
در واقع، اگر کاربر روی سایت شما مجبور باشد برای به دست آوردن اطلاعات تلاش کند، قطعا احتمال اینکه صفحه را ببندد و به یک سایت دیگر مراجعه کند بالا می رود! به همین دلیل، باید تا حد امکان همه چیز به راحتی در اختیار کاربر قرار بگیرد.
استفاده از یک CTA (فراخوانی برای اقدام) مناسب
کال تو اکشن یا CTA سایت شما باید ساده، واضح و کاملا قابل دید باشد. همانطور که باید هنگام تولید محتوا خواست کاربر را در نظر بگیرید و مرتبط بودن را همیشه سرلوحه قرار دهید، سوال دیگری که باید از خود بپرسید این است که شما از کاربر چه می خواهید.
زمانی که تعیین کردید که می خواهید کاربر بعد از خواندن متن چه کاری انجام دهد، فراخوانی برای اقدام را به شیوه ای کاملا واضح و بدون پیچیدگی به کاربر ارائه دهید.
عدم استفاده بیش از حد از CTA
نکته مهم در استفاده از CTA این است که بهتر است هر صفحه فقط یک کال تو اکشن داشته باشد تا احتمال گیج شدن کاربر به حداقل برسد. علاوه بر این، CTA شما باید به اندازه کافی جذاب باشد تا کاربر را جذب کرده و تشویق به کلیک کند. به این فکر کنید که قصد کاربر از خواندن محتوای شما چه بوده، سپس یک کال تو اکشن مرتبط و جذاب اضافه کنید.
لینک های شکسته و سایر مشکلات فنی را برطرف کنید
داشتن تعداد زیادی لینک شکسته روی سایت نهایتا منجر به ضربه زدن به تجربه کاربری روی سایت می شود. اگر کاربر نتواند محتوایی که می خواهد را به راحتی روی سایت شما پیدا کند، ناراضی و کلافه سایت شما را ترک می کند.
همین مسئله یعنی بالا رفتن نرخ پرش! پیدا کردن لینک های شکسته کار سختی نیست و می تواند با مراجعه به سرچ کنسول گوگل آن ها را شناسایی و فیکس کرد.
امّا علاوه بر بحث لینک های شکسته، سایر مشکلات فنی سایت نیز می توانند به نوبه خود تجربه کاربری را تحت تاثیر بگذارند و به همین دلیل برای کاهش نرخ پرش توصیه می شود که حتما برای برطرف کردن مشکلات فنی سایت حتما وقت بگذارید.
مطمئن شوید که لینک های داخلی سایت شما در تب جدید باز می شوند
یکی از بهترین ترفند ها برای کاهش بانس ریت این است که در تنظیم لینک های داخلی سایت خود حتما آن ها را برای باز شدن در تب جدید قرار دهید. دلیل اینکه این مسئله چگونه به کاهش بانس ریت کمک می کند کاملا ساده است.
زمانی که لینک ها در تب جدید باز شوند، مدت زمانی که کاربر روی سایت شما باقی مانده است افزایش می یابد، زیرا در آن واحد چند صفحه از سایت شما روی مرورگر کاربر باز است.
صفحه ۴۰۴ سایت خود را هوشمندانه طراحی کنید
زمانی که کاربر با یک صفحه ۴۰۴ روی سایت شما مواجه می شود، واکنشی که در بیشتر مواقع نشان می دهد این است که صفحه را می بندد و بستن صفحه یعنی بالا رفتن بانس ریت!
امّا کاری که شما می توانید انجام دهید این است که صفحه ۴۰۴ سایت خود را به گونه ای تنظیم کنید که آپشن های دیگری را نیز به کاربر ارائه دهید.
به عنوان مثال، شما می توانید در صفحه ۴۰۴ یک باکس سرچ در سایت قرار دهید و یا لینکی برای رفتن به صفحه اصلی سایت را در اختیار کاربر قرار دهید.
محتوای خود را تازه و بروز نگه دارید
در کنار تمام مواردی که در خصوص بهینه سازی محتوا برای کاهش نرخ پرش عنوان کردیم، نکته مهم دیگر که قطعا در نگه داشتن کاربر روی صفحه و سایت تاثیر دارد خود محتوا و جنس آن است.
قطعا فرمت محتوا به خوانایی متن کمک می کند، امّا تازه بودن، بروز بودن و جذاب بودن آن چه در محتوا می گویید نیز بی شک می تواند کاربر را به سایت جذب کند و احتمال اینکه سایر مقالات و صفحات شما را مطالعه کند را نیز بالا می برد.
نتیجه گیری
تک تک کاربرانی که سایت شما را مشاهده می کند برای شما با ارزش هستند، زیرا می توانند مشتریان بالقوه شما باشند! به همین دلیل شما باید تمام شرایط را برای نگه داشتن آن ها بر روی سایت فراهم کنید.
ممکن است نرخ پرش آمار بسیار دقیقی برای سنجش موفقیت سایت شما نباشد، امّا ایده ای که پشت فاکتور نرخ پرش وجود دارد قطعا با ارزش است.
پایین بودن نرخ پرش یعنی سایت شما برای کاربران جذاب بوده و آن ها را مجاب کرده که چندین صفحه از سایت شما را بخوانند. به همین دلیل تلاش برای کاهش نرخ پرش بر روی سایت کاملا می تواند برای موفقیت سایت شما کمک کننده باشد.
برای دریافت مشاوره سئو سایت در خصوص بانس ریت و یا سایر موارد می توانید همین حالا با کارشناسان تاپ سئو ارتباط برقرار کنید.
۲ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
خیلی مقاله کاملی بود ممنونم
یه سوال
اینکه بانس ریت رو معیارمون قرار بدیم اصلا کار درستیه؟ من شنیدم که می گن نرخ پرش اصلا مهم نیست!
سلام و ممنون از شما
نرخ پرش معیار خوبیه ولی فاکتور های زیادی توی اون دخیل هستن که می تونن باعث بشن آمار دقیق نباشه! دلیل اینکه میگن نرخ پرش رو معیار قرار ندیم همینه. ولی قطعا ماهیتش باعث میشه مفید باشه به خودیه خود