کنیبالیزیشن چیست ؟
ایجاد صفحات و محتوای متعدد برای یک کلیدواژه خاص را کنیبالیزیشن (keyword cannibalization) می نامند. این مفهوم در فارسی با عباراتی همچون “همخواری” “هم نوع خواری” یا “ناکارامدی کلمات کلیدی” توصیف شده است.
برای مدتی تصور می شد که هرچه برای یک کلیدواژه مشخص صفحات بیشتری را داشته باشید بهتر است و شما سریع تر برای آن کلیدوازه رنک می گیرید!
امّا حقیقت این است که چنین باوری از پایه غلط است و پیاده سازی چنین استراتژی می تواند تاثیر عکس داشته باشد و سئو سایت شما را تخریب کند.
در کنیبالیزیشن دقیقا چه اتفاقی می افتد ؟
وقتی که بیش از یک صفحه روی سایت شما یک کلیدواژه یکسان یا مشابه را هدف قرار داده باشد، اتفاقی که رخ می دهد این است که برای موتورهای جستجو «سردرگمی» ایجاد می شود.
در نتیجه این مشکل، موتور جستجو نمی تواند به درستی تصمیم بگیرد که به کدام صفحه برای کلیدواژه مد نظر رنک دهد.
در واقع، اصطلاح کنیبالیزیشن یا Keyword Cannibalization به این معناست که شما نرخ کلیک (CTR)، لینک ها، محتوا و نرخ تبدیل خود را بین دو صفحه تقسیم می کنید، در حالی که این دو صفحه در اصل باید یک صفحه می بودند.
تولید چندین صفحه برای یک کلیدواژه یکسان به این معنا نیست که شما دانشی عمیق و محتوایی غنی و کامل در آن حوزه دارید. در عوض، شما صفحات سایت خودتان را برای رقابت بر سر یک کلیدواژه به جان هم انداخته اید و از گوگل خواسته اید که از بین صفحات شما خودش بهترین را انتخاب کند!
به طور کلی، ناکارآمدی کلمات کلیدی یا کنیبالیزیشن باعث می شود که شما بر سر یک کلیدواژه با خودتان رقابت کنید و نهایتا، آتوریتی، نرخ کلیک و نرخ تبدیل خود را تضعیف کنید.
مشکل Keyword Cannibalization بیشتر در چه قسمت هایی ایجاد می شود ؟
مشکل کنیبالیزیشن معمولا در دو سطح ممکن است رخ دهد: در سطح متا دیتا و در سطح محتوای صفحه. در ادامه به بررسی بروز این مشکل در این دو سطح مختلف می پردازیم.
کنیبالیزیشن در متا دیتا
وقتی که دو یا چند صفحه با متا دیتاهایی (تایتل تگ و هدینگ ها) را داشته باشیم که کلیدواژه های یکسان یا مشابه را هدف قرار می دهند، همخواری در سئو رخ خواهد داد.
رفع این مشکل کار سخت و زمان بری نخواهد بود، زیرا برای برطرف کردن آن تنها نیاز است که این متا دیتا ها را تغییر دهید.
این نوع از ناکارامدی معمولا در سایت های فروشگاهی زیاد رخ می دهد، زیرا این سایت ها دسته بندی های زیادی دارند که همگی قصد دارند یک محصول یکسان را هدف قرار دهند.
به عنوان مثال، اگر ما یک سایت فروش کفش داریم، حالت ایده آل این است که یک صفحه کلی و جداگانه برای «چکمه» داشته باشیم و سپس سایر صفحات باید روی انواع چکمه مانند «چکمه چرمی» یا «چکمه زنانه» تمرکز کنند.
همخوارگی در محتوای صفحه
وقتی که keyword cannibalization در محتوای یک صفحه رخ می دهد (یعنی دو یا چند صفحه موضوعات یکسان یا کاملا مشابهی را پوشش می دهند)، معمولا برطرف کردن این مشکل نسبت به مورد بالا زمان و تلاش بیشتری را نیاز خواهد داشت.
برای این کار ابتدا باید وب مستر سایت تمام صفحاتی که در حال رقابت با هم هستند را شناسایی کند و سپس تصمیم بگیرد که چگونه به بهترین نحو ممکن می توان این مشکل را برطرف کرد.
مثال کنیبالیزیشن
برای این که این مسئله بیشتر قابل درک باشد دو عنوان زیر را در نظر بگیرید:
- روش تمیز کردن چکمه چرمی
- ده نکته مهم برای تمیز نگه داشتن چکمه های چرمی
از دید تولید کنندگان محتوا ممکن است این دو عنوان شامل محتواها و نکات متفاوتی باشند، امّا نکته بسیار مهمی که باید در نظر بگیرید این است که این مقالات چگونه نیاز کاربر را بر طرف می کنند و از این جهت، موتورهای جستجو چه نگاهی به این دو محتوا خواهند داشت.
از دید سئو، احتمال رخ دادن مشکل هم نوع خواری در این دو محتوا بسیار زیاد است و توصیه می شود که چنین محتواهایی در قالب یک مقاله جامع گنجانده شوند.
کیورد کنیبالیزیشن چگونه می تواند روی سئو سایت اثر منفی بگذارد ؟
در زمینه کنیبال (کنیبالیزیشن)، مشکل اصلی اینجاست که اگر شما روی چند صفحه سعی کنید که برای یک کلیدواژه رنک بگیرید، گوگل نمی تواند تصمیم بگیرد که کدام یک از این دو صفحه مرتبط تر و مناسب تر است.
بیشتر کسانی که از این مشکل در سایت خود رنج می برند، حتی از وجود آن نیز مطلع نیستند. حتی ممکن است ببینند که دو صفحه از سایت آن ها با یک کلیدواژه یکسان رنک گرفته و از این بابت خوشحال باشند.
امّا نکته اینجاست که در این حالت امکان دارد یک سایت با آتوریتی بالاتر و محتوای جامع تر وجود داشته باشد که بالاتر از شما قرار بگیرد.
نتایج مشکل کنیبالیزیشن کاملا واضح و مشخص است: از دست رفتن ترافیک سایت، رنک گرفتن صفحاتی که مد نظر شما نیست، نوسانات و بالا و پایین رفتن رنک صفحات شما در گوگل و نهایتا، کاهش فروش.
امّا تمام این مسائل چرا اتفاق می افتد؟ اثرات Keyword Cannibalization شامل موارد زیر می شود:
تخریب اعتبار یا آتوریتی (Authority) صفحه
به جای اینکه یک صفحه کامل و با آتوریتی بالا داشته باشید، شما نرخ کلیک یا CTR خود را بین چند صفحه مشابه تقسیم می کنید. این یعنی شما صفحات خود را رقیب یکدیگر کرده اید و حالا برای گرفتن رنک در نتایج گوگل با خودتان در حال جنگ هستید!
بی ارزش کردن لینک ها و انکر تکست ها
بک لینک هایی که می توانستند به یک منبع جامع و منسجم اشاره کنند، حال بین چند صفحه یکسان تقسیم شده اند. همچنین، لینک های داخلی و آنکر تکست های شما نیز بازدیدکنندگان را به جای یک صفحه کامل و با آتوریتی بالا، به چندین صفحه مشابه هدایت می کنند.
بی ارزش شدن صفحه مرتبط تر توسط گوگل
کلیدواژه ها یکی از راه های اصلی هستند که به موتورهای جستجو کمک می کنند که محتوا و موضوع هر صفحه را درک کنند.
اگر کلیدواژه ها در چند صفحه مشابه یا یکسان باشند، گوگل تلاش می کند خودش صفحه ای که مناسب تر است را انتخاب کند و اگر محتوا بسیار شبیه به هم باشد، ممکن است گوگل به صفحه اشتباهی رنک دهد.
هدر رفتن تعداد دفعات کرال شدن و ایندکس شدن سایت
تعداد بارهای که اسپایدر های گوگل در یک بازه زمانی مشخص به سایت شما سر می زنند محدود است و Crawl Budget نام دارد.
وقتی که به دلیل ناکارآمدی کلمات کلیدی شما برای یک کلیدواژه چند صفحه داشته باشید، صفحاتی از سایت شما کرال و ایندکس می شوند که در واقع اصلا مهم و ضروری نیستند. (سایت های معمولی شاید متوجه محدود بودن بودجه کرال خود نشوند.
ولی وب سایت های بزرگ مخصوصا سایت های فروشگاهی باید قطعا محدود بودن تعداد بارهایی که ربات گوگل به آن ها سر می زند را در نظر بگیرند و آن را هدر ندهند)
بی کیفیت نمایانده شدن محتوا
وقتی که برای یک کلیدواژه چند صفحه می سازید، کاربر و موتور جستجو می توانند این نتیجه گیری را کنند که هیچ کدام از آن محتواها کامل و جامع نیستند و انتخاب یک صفحه با آتوریتی بالا در بین تمام آن صفحات مشابه توسط گوگل و کاربر ممکن نخواهد بود.
نرخ تبدیل یا Conversion Rate شما صدمه خواهد دید
هر چقدر هم که تمام صفحات مشابه شما در رنک گرفتن موفق باشند، نهایتا نرخ تبدیل یکی از صفحات شما بالاتر خواهد بود. امّا به جای اینکه تمام بازدید کنندگان به همان صفحه هدایت شوند و اعتبار آن صفحه بالا رود، کاربران بین صفحات مشابه تقسیم می شوند.
روش شناسایی همخوارگی یا کنیبالیزیشن در سایت
شناسایی مشکل کنیبالیزیشن (همخواری در سئو) به هیچ وجه کار سختی نیست. امّا اینکه چقدر زمان ببرد کاملا به تعداد صفحات شما بستگی دارد.
روش اول
راه ابتدایی آن این است که شما لیستی از تمام صفحات خود و کلیدواژه های اصلی هر کدام را تهیه کنید و سپس با بررسی دقیق کلیدواژه ها، صفحات که مستعد مشکل کنیبال هستند را شناسایی کنید.
این در واقع روش دستی پیدا کردن مشکلات سایت است، امّا اگر سایت شما گسترده است و صفحات زیادی دارد، تهیه این لیست و چک کردن رنک فعلی یک به یک تمام کلیدواژه کاری سخت و طاقت فرسا خواهد بود.
روش دوم
راه دیگر شناسایی این مشکل، استفاده از ابزارهایی است که برای این کار طراحی شده اند. به طور کلی، ابزارهای کنترل و رصد جایگاه کلیدوازه های سایت شما می توانند در این راستا به شما کمک کنند.
امّا در این خصوص، ابزارهایی مانند RankRanger وجود دارد که با بررسی کلیدواژه ها و URL های شما می تواند صفحاتی که مستعد مشکل کنیبالیزیشن هستند را شناسایی کرده و به شما معرفی کنند.
توجه داشته باشید که Keyword Cannibalization یک مقوله سیاه و سفید و مطلق نیست. گاهی اوقات شاید نتوان به صورت صد در صدی گفت که آیا دو صفحه مشکل ناکارآمدی دارند یا خیر.
امّا اگر احساس می کنید که می توانید دو صفحه و دو کلیدواژه مشابه را در یک صفحه بگنجانید، حتما سعی کنید که برای جلوگیری از بروز مشکل این کار را انجام دهید.
بعد از شناسایی صفحاتی که مشکل دارند، قدم بعدی این است که مشکل را برطرف کنید.
چگونه مشکل کنیبالیزیشن را برطرف کنیم؟
همان طور که گفته شد، هم نوع خواری ممکن است در سطوح مختلفی رخ دهد و در نتیجه، روش برطرف کردن آن را باید با توجه به نوع هر مشکل در نظر گرفت.
روش هایی که در ادامه معرفی می شوند، روش های متداولی هستند که برای برطرف کردن مشکل cannibalization در سئو سایت استفاده می شوند.
استفاده از ری دایرکت ۳۰۱
بعد از شناسایی مشکل، اوّلین کاری که باید انجام دهید این است که از خود بپرسید آیا من تمامی این صفحات کاملا مشابه هم را نیار دارم؟ آیا جواب منفی است کاری که باید انجام دهید استفاده از ۳۰۱ redirect است.
برای ری دایرکت کردن صفحات در نظر بگیرید که کدام صفحه از اتوریتی و جایگاه بالاتری برخوردار است و سپس ری دایرکت را انجام دهید. بعد از انجام ری دایرکت ممکن است نیاز باشد لینک های داخلی و تگ توضیحات را نیز بازبینی کنید.
استفاده از رل کانونیکال (Canonicalization)
اگر به هر دلیلی تمام صفحات مشابه هم را نیاز دارید، کاری که باید انجام دهید استفاده از رل کانونیکال است. تفاوت این روش با روش قبلی این است که با استفاده از رل کانونیکال، هر دو صفحه مشابه همچنان باقی خواهند ماند با این تفاوت که اعتبار یک صفحه به صفحه دیگر داده خواهد شد.
در نتیجه، اگر محتوای دو صفحه متفاوت است و مایلید کاربران هر دو را ببینند ولی در عین حال آن قدر متفاوت نیستند که بخواهید گوگل آن ها را جدا در نظر بگیرد، کاری که باید انجام دهید این است که یک تگ کانونیکال از صفحه با اهمیت کمتر به صفحه با اهمیت بیشتر بزنید.
ادغام کردن محتوای صفحه
این راه حل شامل ادغام کردن بخشی یا کل محتوای یک صفحه در صفحه ای دیگر می شود. بعد از انجام این کار، باید تصمیم بگیرید که آیا مایلید صفحه قبلی را حذف کنید و یا اینکه آن را نگه داشته و از ری دایرکت ۳۰۱ استفاده کنید.
اگر فکر می کنید کنیبال ایجاد شده در اثر محتوای تکراری یا مشابه در چند صفحه ایجاد شده است، می تواند با استفاده از ادغام کردن محتوای دو صفحه مشکل همخواری در سئو را برطرف کنید.
نتیجه گیری
مشکل کنیبالیزیشن یکی از جدی ترین مشکلات سئو سایت است که در عین مهم بودن، کمتر به آن توجه می شود. این مشکل در سایت هایی که چندین سال در حال فعالیت بوده اند و صفحات زیادی دارند بیشتر رخ می دهد.
با این وجود شما می توانید به سادگی و با استفاده از چند روش ساده این مشکل را شناسایی و برطرف کنید.
این مشکل ممکن است کاملا سهوا برای شما نیز رخ بدهد. ممکن است در مورد یک کلیدواژه قبلا مقاله ای نوشته باشید ولی به دلیل فراموشی مجددا محتوایی مشابه آن را تولید کرده باشید.
برای جلوگیری از وقوع این مشکل باید هر از چند گاهی کلیدواژه هایی که با آن ها رنک دارید و یا می خواهید با آن ها رنک بگیرید را بررسی کنید و در نظر داشته باشید.
به طور کلی، اگر در جایگاه و رنک کلیدواژه های خود شاهد نواسانات زیادی هستید، یکی از دلایل آن می تواند وجود مشکل کنیبالیزیشن (همخواری در سئو) باشد. اگر مایل هستید بررسی سایت خود را به یک متخصص بسپارید، می توانید همین حالا با کارشناسان تاپ سئو ارتباط برقرار کرده و مشاوره سئو دریافت کنید.
۲ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
مطلب بسیار خوبی بود و تشکر میکنم از شما
موضوعی هست که وبمستر ها خیلی بهش توجه نمیکنن و ضربه میبینن
ممنون از از اینکه برای خواندن این مطلب وقت گذاشتید