در بخش گزارشات Rich Results از سرچ کنسول جدید گوگل شما می توانید ببینید گوگل موفق به تشخیص کدام بخش از Rich Results در سایت شما شده است، ارور های مربوط به آن را بررسی کنید. و درخواست کرال مجدد برای ارور هایی که فیکس کرده اید را ثبت کنید. در بخش Enhancement داخل داشبورد می توانید ببینید کدام دسته از انواع Rich Results برای وب سایت شما تشخیص داده شده است.
در سرچ کنسول می توانید گزارشاتی در خصوص موارد زیر بیابید:
- مشاغل (Job posting)
- دستور پخت (Recipe)
- رویداد ها (Event)
استفاده از گزارشات Rich Results در سرچ کنسول جدید گوگل
گوگل تنها در صورتی Rich Results را برای دسته ی خاصی نشان می دهد که برای آن دسته روی وب سایت شما Rich Results یافته باشد.
به اشتراک گذاشتن گزارشات
می توانید جزئیات یک مشکل را با استفاده از کلید Share در صفحه به اشتراک بگذارید. این لینک فقط امکان دسترسی به صفحه حاضر را می دهد. علاوه بر این، شما می توانید به تاریخچه ی ارور های مربوط به آن مشکل خاص و تمام لینک هایش دسترسی داشته باشید. این لینک به شما اجازه دسترسی به سایر صفحات را نمی دهد. همچنین به سایر کاربران اجازه دسترسی به اکانت شما را نخواهد داد. شما می توانید هر زمان که بخواهید لینک اشتراک گذاری را غیر فعال و حذف کنید.
در گزارشات Rich Results به دنبال چه باشیم؟
در حالت ایده آل، در بخش current نباید اروری ببینید. در نتیجه، تعداد ارورها در این بخش باید صفر باشد. اگر در این بخش اروری می بینید:
- تغییر ناگهانی در تعداد ارور ها ممکن است به دلیل تغییر در قالب وب سایت شما باشد مخصوصا اگر ارورها همه مربوط به دسته ی خاصی باشند.
- کاهش در تعداد ایتم ها بدون وجود ارور خاص ممکن است به این دلیل باشد که گوگل نتوانسته به صفحه شما دسترسی پیدا کند یا آیتم های Rich Results در صفحه ی شما قابل مشاهده نیستند.
اگر ارور خاصی را میبینید، با توجه به بخش الویت بندی و فیکس که در ادامه آمده است آن را برطرف کنید.
اگر اخطار خاصی را میبینید، این مساله باعث نمی شود که Rich Results شما در نتایج سرچ گوگل نیاید اما ممکن است بر تجربه ی کاربران اثر بگذارد. با استفاده از بخش الویت بندی و فیکس که در ادامه آمده است به اخطار ها رسیدگی کنید.
اولویت بندی و فیکس کردن مشکلات در گزارشات Rich Results
در ادامه با مراحل متداول برای اولویت بندی و فیکس کردن مشکلات در بخش گزارشات Rich Results در سرچ کنسول جدید گوگل آشنا می شویدک
1. در صفحه ی خلاصه ی گزارشات اخطار ها را فیلتر کنید و اول روی ارور ها تمرکز کنید.
2. ببینید که آیا رابطه ای بین تعداد کل ارور ها و افزایش تعداد یک ارور خاص وجود دارد یا خیر و از آن به عنوان سرنخی برای اینکه بفهمید چه مشکلی باعث ایجاد ارور ها شده است استفاده کنید.
3. ردیف های ارور را به ترتیب نزولی فیکس کنید.
الف. اگر تغییر ناگهانی در نمودار ارورها وجود دارد، به دنبال تغییر ناگهانی در ارور های ردیف مشخص در جدول بگردید.
ب. برروی یک ردیف ارور کلیک کنید تا جزئیاتی در خصوص آن را دریافت کنید. توصیفات مربوط به هر نوع ارور خاص را مطالعه کنید و بهترین روش برای فیکس کردن ان ارور خاص را بیابید (ممکن است ارور خاصی که برای شما نمایان شده است را در لیست نیابید که ممکن است به این دلیل باشد که این ارور بعد از آخرین کرال رخ داده است یا اینکه بیش از 1000 آیتم را تحت تاثیر قرار می دهد).
ج. مشکل موجود را فیکس کنید، فیکس خود را تست کنید و مصمئن شوید که تغییرات روی وب سایت اعمال شده اند.
د. به صفحه ی جزئیات ارور بازگردید و بر روی گزینه ی Validate Fix کلیک کنید تا مراحل اعتبار سنجی آغاز شود. این پروسه ممکن است چندین روز طول بکشد که از طریق ایمیل به شما اطلاع رسانی خواهد شد.
ه. اگر تمام نمونه های ان ارور مشخص فیکس شده باشند، تعداد صفحاتی که تحت تاثیر آن ارور بوده اند باید صفر شود و وضعیت ارور ها اپدیت شود.
4. به فیکس کردن ارور ها ادامه دهید.
5. وقتی که تمام ارور ها فیکس شدند، فیلتر اخطارها را برداشته و به فیکس کردن اخطارها بپردازید. بیشتر اخطارها در مورد خالی بودن فیلد های اختیاری در بخش Structured Data هستند. قطعا داشتن اطلاعات بیشتر در قسمت Rich Results، برای کاربران شما مفیدتر خواهد بود.
تغییرات ناگهانی ارور ها (Error Spikes)
بررسی کنید که آیا یک تغییر ناگهانی در اثر آیتم هایی بوده است که از نظر شدت در حال تغییر بوده اند:
1. اگر تغییر ناگهانی میبینید، به دنبال یک کاهش متناظر در تعداد ارورها باشید.
2. اگر کاهش متناظر را یافتید چک کنید که URL آن با مورد مدنظر یکسان باشد.
3. اگر آیتمی از یک حالت به حالت دیگر تغییر کرده است، چک کنید که چه چیزی باعث این تغییر شده است.
عمده ترین دلیل برای افزایش ناگهانی در تعداد ارور ها اضافه کردن یک ارور به قالبی که در صفحات بسیاری از سایت استفاده می شود می باشد.
یافت نشدن بعضی از گزارشات Rich Results
در زیر برخی از دلایلی که ممکن است بر اثر آن یک آیتم Rich Result در گزارش نیامده باشد را می بینید:
- در حال حاضر تمامی انواع Rich Results در این گزارش پشتیبانی نمی شوند. اگر بخش Rich Results مد نظر شما هنوز پشتیبانی نمی شود، می توانید به جای آن از گزارشات Structured Data استفاده کنید.
- گوگل هنوز صفحه را کرال نکرده است. ممکن است کمی زمان ببرد تا گوگل صفحات جدید و آپدیت شده را کرال کند. از گزارشات Sitemap یا Fetch as Google برای درخواست ایندکس شدن آن صفحات استفاده کنید. درخواست های ایندکس آنی نیستند. ممکن است یک هقته طول بکشد تا یک درخواست ایندکس انجام شود.
- گوگل نمی تواند به صفحه دسترسی پیدا کند. از Fetch as Google استفاده کنید. همچنین چک کنید که فرمان noindex وجود دارد یا خیر.
- بخش Structured Data ان قدر نا معتبر است که گوگل آن را به عنوان Rich Results نمی شناسد. از ابزار تست Structured Data استفاده کنید تا صفحه ی خود را چک کنید. سعی کنید که آدرس URL صفحه ی لایو را به جای کد صفحه ثبت کنید.
- نوع Rich Result ی که استفاده کرده اید ممکن است برای لوکیشن شما پشتیبانی نشود. در بخش اطلاعات بررسی کنید که آیا نوع Rich result ی که استفاده کرده اید برای منطقه ی جغرافیایی شما پشتیبانی می شوذ یا خیر.
از ابزار Structured Data Testing Tool برروی صفحه ی مدنظر خود استفاده کنید تا ببینید آیا گوگل به صفحه دسترسی دارد و می تواند نتیجه را ببیند یا خیر. این ابزار ویژگی های بسیاری برای دیباگ کردن در اختیارتان قرار می دهد که به شما کمک می کند ببینید چرا یک ریچ ریزالت موجود نیست یا نا معتبر است.
وضعیت مشکل ها
در نمودار، وصعیت مشکلات با آیتم ها دسته بندی می شوند. و شدید ترین وضعیت برای هر آیتم نشان دهنده ی وضعیت آن آیتم است.
در جدول، وضعیت مشکل با هر فیلد دسته بندی می شود و فقط برای همان فیلد قابل استفاده است (نه برای آن آیتم).
وضعیت های زیر ممکن است در گزارشات Rich Results رخ دهد:
- ارور: ریچ ریزالتی که مشکل ارور داشته باشددر سرچ گوگل به صورت ریچ ریزالت نمایان نخواهد شد. آیتم هایی که در وضعیت ارور قرار دارند حداقل یک ارور دارند و می توانند بیشتر از ان نیز داشته باشند.
- اخطار: ریچ ریزالتی که مشکا اخطار داشته باشد می تواند در نتایج سرچ گوگل به صورت ریچ ریزالت بیاید. اخطارها معمولا پیشنهاداتی برای مقادیر اختیاری هستند و یا ارورهایی در زمینه های غیر حساس. وارد کردن اطالاعات اختیاری به کاربران کمک می کند تا تجربه ی بهتری داشته باشند.
- کامل: یک ریچ ریزالت با وضعیت کامل یا Complete می تواند در نتایج سرچ گوگل نمیان شود. تمام داده های ضروری و اختیاری به طور کامل فراهم شده اند.
صفحه ی جزئیات مشکلات
انتخاب کردن یک ستون مشکلات در صفحه ی خلاصه ی rich results صفحه ای را برای شما باز می کند که جزئیات آن مشکل را برای شما نشان می دهد. یک مشکل خاص می تواند ریچ ریزالت ها را در صفحات مختلف، چندین ریچ ریزالت در یک صفحه، یا یک ریچ ریزالت را چندین بار تحت تاثیر قرار دهد.
صفحه ی جزئیات مشکلات شامل موراد زیر می شود:
وضعیت
وضعیت اعتبار سنجی این مشکل خاص.
تاریخ اولین باری که مشکل رخ داده است
ناریخی که این مشکل برای اولین بار روی وب سایت مشاهده شده است. اگر تمام مشکلات برطرف شوند و تا 90 روز بعد از اینکه آخرین مشکل برطرف شود مشکل جدیدی ایجاد شود، تاریخ همچنان همان اولین باری که مشکل رخ داده است خواهد بود.
مثال ها
لیستی از Rich Result هایی که تحت تاثیر این مشکل هستند. ممکن است تمام نمونه های مربوط به یک مشکل خاص روی سایت شما به دلایل مختلفی لیست نشوند. ممکن است به این دلیل باشد که این مشکل بعد از آخرین کرال رخ داده است یا این مشکل بیش از 1000 آیتم را تحت تاثیر قرا می دهد.
نوع آیتم
مقدار name برای Structured Data آیتم مد نظر.
تاریخ آخرین کرال
آخرین باری که پیج مد نظر کرال شده است.